Илюзия за тяло: Срещу стереотипите за "нормалност" (18+) 06.12 | 15:09

Физическа красота и стереотип за „нормалност“

От Лазар Тодоров

Свикнали сме медиите да ни представят само най-красивите снимки на знаменитости. А хората не спираме да се сравняваме с тях и клишетата за идеални пропорции постоянно са ни в главите.

Модната индустрия успя да затвърди позициите на "привлекателно" и "непривлекателно" във физическата красота, като наложи стереотипи за младите момичета.

Те все повече се стремят към тънка талия, изпъкнало дупе, слаби крака и голям бюст, но често това вреди само на тяхното здраве, като се стига до хранителни разстройства и пластична хирургия.

Фотографът Грейси Хаген е насочила вниманието си към разбиване на такива стереотипи и ни представя проекта си Illusions of the Body (Илюзии на тялото).

Тя изтъква, че хората виждаме само най-красивите снимки и няма как да видим тези същи хора, когато не позират. На нашето внимание фотографа предлага фотосесия с 14 различни телосложения в две различни визии. На едната снимка показва как изглеждат като позират, а на другата – обичайното им състояние.

Идеята на този проект е да се покаже, че всеки човек може да изглежда еднакво добре без да следва установени "норми" за красота.

Смайващите снимки може да видите в Jenite.bg.

Водещи

Най-четени