Има ли във вас скрит манипулатор? 29.08 | 11:07

Тест, създаден от психолози, ще ви даде отговор

От Велина Дерилова

Лъжете ли заради собствената си изгода? Възприемате ли околните като слаби и ненадеждни? Пренебрегвате ли моралните закони?

Ако отговорът е да, вие може да сте Макиавелиън (Machiavellian), психологически термин на името на политическия философ Николо Макиавели, чиято книга "Принцът" има герои с този профил.

Според Business Insider Макиавелиъните попадат в различни категории. Те могат бъдат не твърде егоистичните слаби Макове или силни Макове – онези, които са класическите егоисти.

За да разберете дали сте истински Макиавелиън, можете да направите този тест.

Тестът, който е включен в книгата "Изследване върху Макиавелиънизма" от психолозите Ричард Кристи и Флоренс Гайс, ви пита дали ви допада следният начин на мислене:

  • Никога не казвайте истинската причина за нещо, което сте направили, освен ако това няма да ви е от полза.

  • Мъдро е да ласкаете влиятелни хора.

  • Добре е да се предполага, че всички хора имат зла нишка в характера си, която ще се прояви при първа възможност.

Графиката по-долу показва резултатите на всички, които са направили теста. Средният резултат е около 65. Въпреки това, тя не представя точно егоистичните тенденции на обществото като цяло, защото хората, правещи теста онлайн, едва ли са представителна извадка на средностатистическия гражданин.

1558184

Освен това не можем да очакваме, че всички са отговорили откровено на въпросите. Лесно е например да си представим, че човек би искал да изглежда по-малко егоистичен отколкото всъщност е. Това от своя страна е точно манипулативното поведение, характерно за един силен Мак.

Ако обаче отговорите честно, личният ви резултат ще ви даде сравнително ясна представа за това какъв Макиавелиън сте, като не е нужно да сравнявате точките си с тези на другите, взели теста.

Водещи

Най-четени