Имунната система ни влияе при избора на парфюм 11.10 | 12:00

Оказва се, че избираме парфюм не, за да замаскираме естествената си миризма, а за да я подчертаем

От Олга Андреева

Въпреки че парфюмът е универсален подарък, изборът му рядко е успешен и обикновено получилият го се чуди на кого да го преподари.

Ето, че учените установиха защо е толкова трудно да се купи парфюм за друг човек – просто защото сме привлечени от аромати, които допълват и ще засилят нашата собствена миризма на тялото.

Тоест, несъзнателно избираме аромати, за да подобрим собствения си естествен мирис, а не, за да го замаскираме, както е всеобщото мнение или поне както се опитват да ни убедят рекламодателите.

Установено е, че външни хора възприемат като по-приятен и атрактивен мириса на парфюм, носен от човек, който сам си го е избрал, а не такъв, който е бил избран от друг, съобщи в. Telegraph.

Д-р Ян Хавличек, антрополог в Карловия университет в Прага, който изучава как ароматите влияят върху поведението, обясни: "Парфюмите се използват от хората в продължение на хиляди години и преобладаващото мнение е, че целта е да се прикрие естествената миризма на тялото, за да миришем по-привлекателно.

В действителност има силно индивидуално взаимодействие между парфюма и мириса на тялото. Хората избират аромати, за да допълнят собствения си мирис."

"Телесната ни миризма се определя от имунната ни система. Всъщност ние сме склонни да бъдем привлечени от миризмата на хора, които имат различна имунна система от нашата.

В това има логика от биологична гледна точка, тъй като бъдещите ни деца ще наследят комбинация от две имунни системи, което ще ги направи по-издръжливи.

Съществува статистическа връзка, която показва, че има връзка между имунната ни система и предпочитания аромат. Изглежда, че избираме парфюм, който отразява имунната ни система", обясни професор Тим Джейкъб, експерт по аромати в Университета в Кардиф.

Резултатите от проучванията по темата ще бъдат представени на конференция в Лондон следващата седмица.

Водещи