Индия - където хиляди умират, въпреки че хамбарите са пълни 08.12 | 16:39

Няколко парадокса, които понякога са смешни, понякога – трагични, с дъх на индийска култура

От Кремена Бедерева

Индия е един много интересен феномен. Не само в културен и религиозен аспект, с екзотиката на всичко, което представлява. Говорим си и за все по-актуалния икономически потенциал на страната, гласена за един от определящите бъдещи играчи в схемата на международните отношения.

Два фактора определят текущия облик на държавата – огромното й население, плод на демографски бум, и все по-засилващият се с темповете си икономически растеж. И ако това е "ези", то "тура" на страната също е не по-малко интересна, макар и мрачна – фермерските самоубийства, предизвикателствата пред бумтящото общество, извеждащо все по-напред своята средна класа, но все още пропито с проблемите на бедността, на бюрокрацията, на корупцията и силно застъпената престъпност.

Econ.bg наблягат на някои парадокси, които понякога са смешни, понякога – трагични. Те са плод на екстравагантност, на налудничавост, на надменност – във всички случаи обаче носят екзотиката и дъха на индийската култура. 

Да построиш небостъргач и да го ползваш като свой дом

Мегаломанията на индийския милиардер Мукеш Амбани стига дотам, че той построява небостъргач с големина близо 37 хиляди квадратни метра. Зданието е наречени Antilla и струва близо 1 милиарда долара. Единствените жители на сградата са Амбани и неговото семейство, както и прислугата им.

Индийските сватби

Всеки, попаднал на поне един боливудски филм, знае за какво става дума. Сватбеният пазар в Индия се оценява на 11 милиарда долара. По-заможните граждани не отделят финанси само за яденето и приютяването на гостите в някое и друго заведение – те подготвят и подаръци за всеки поотделнo, че и повече.

Хиляди умират, въпреки че хамбарите са пълни със зърно

Парадоксът на живота и смъртта в Индия стига дотам, съвсем сериозно. Зърно на стойност 1,5 милиарда долара, в обем цели 6 милиона тона, гние и остава неизползвано. Същевременно 43% от децата под 5 години са с тегло под нормата, а 3 хиляди подрастващи умират от недохранване и усложнения, свързани с това – всеки ден.

Още за страната, в която се самоубиват най-много фермери, където силата е в ръцете на горските и бюрокрацията е най-лошата в Азия, пък и съществуват куриози като този да си жив, а да те водят мъртъв, вижте на Econ.bg.

Водещи

Най-четени