Интересни факти за Земята 19.12 | 11:47

Действително ли познаваме своя дом?

От Мартина Панайотова

Не, не – не сме членове на Обществото на плоската Земя, които все още твърдят, че Земята е като палачинка, а сферичната ѝ форма е нищо друго освен медийна заблуда (да, в момента има такова общество).

Земята си е кръгличка, както всички добре знаем, но каква точно е формата ѝ, както и за още 9 девет интересни факта, ще стане дума сега.

Земята е ръмбава

Както може да видите на снимка, форма на земята е доста далеч от перфектната елипса.

Откъде идва името ѝ

Всяка планета в слънчевата ни система е кръстена на древногръцки или римски бог. Земята обаче е изключение. В при нас думата е със старобългарски произход  землья) и е разпространена във всички славянски езици.

В английския пък дума за нашата планета "Earth" идва от англосаксонската дума за "Erda", която означава пръст, почва или кал и е на повече от 1 000 години. Иронично за английскоговорещите обаче е, че повърхността планетата ни е покрита с 71% вода, което означава, че наименованието е вярно само за останалите 29%.

В един ден няма 24 часа

Хората често се оплакваме, че часовете в денонощието не са ни достатъчни и вероятно имаме право. Точното времетраене на денонощието е 23 часа, 56 минути и 4 секунди. Именно заради това се нарича астрономически ден. Той се изчислява на базата на времето, което е нужно на Слънцето да се върне на същата позиция на даден меридиан.

Това време е различно в зависимост от времето на годината и варира в рамките на 16 минути. Въпросът е как тогава можем да сме сигурни колко е часът.

Отговорът на този въпрос се крие в факта, че часовото време е по-скоро условно и разликата с астрономическото време се компенсира веднъж на четири години чрез 29 февруари.

Останалите любопитни факти може да научите от Div.bg.



Водещи

Най-четени