Интересно: първите художници били жени 10.10 | 20:03

Мъжете през това време са ловували?

От Ивайло Коралски

Първите художници са били жени, твърдят учени, установили, че повечето отпечатъци в пещерите с праисторически рисунки са от дамски ръце, съобщи Daily Mail.

Резултатите оспорват възприетата теория, че праисторическите рисунки са дело предимно на мъже, които са искали да увековечат ловните си подвизи или са изпълнявали някакъв магьоснически ритуал. Много от праисторическите рисунки са на бизони, елени, коне и вълнисти мамути.

Археологът Дийн Сноу от университета на Пенсилвания започва изследването си преди 10 години, след като прочита теорията на британския биолог Джон Манинг, установил, че пръстите на мъжете и жените са с различна относителна дължина. Заинтригуван, той започва да разглежда снимки на пещерни рисунки и открива една на отпечатъците на ръце от пещерата Пеш Мерл в Южна Франция.

"Гледах я и си мислех: "Ако Манинг разбира от това, което говори, тогава това почти със сигурност е женска ръка" - каза Сноу пред "Нешънъл джиографик". 

Дийн Сноу създава алгоритъм, използвайки данни за ръцете на хората с европейски произход, отбелязва БТА. Анализът му показва, че 74 процента от отпечатъците на ръце в праисторическите пещери са женски.

Откритието означава, че ролята на жените през този период е била много по-голяма, отколкото се мислеше досега. Изкуството е важно в еволюцията на познавателните способности и символичното поведение. То се свързва и с появата на езика. 

Най-известните пещерни рисунки с отпечатъци на ръце са от Южна Франция и Северна Испания. Те са на повече от 40 000 години. Такива обаче има и в Австралия, Аржентина, Африка, Борено.

Съществува и друга теория за отпечатъците от ръце в праисторическите пещери. Според еволюционния биолог Р. Дейл Гътри от университета на Аляска във Феърбанкс, те са направени от момчета, които рисуват "това, за което мислят тийнейджърите - голи жени и големи страшни животни".

Водещи

Най-четени