Интригуващо човече забавлява габровци 08.11 | 08:31

Светлинна инсталация радва габровци от няколко дни

От Кремена Бедерева

Интригуваща светлинна инсталация радва габровци от няколко дни. Проектът "Игри в светлинна инсталация” е разположен на алеята "Аврам Гачев" и представя човече от тел, което сякаш се движи, когато бъде осветено, съобщава Север.бг.

Стилизирани фигури на човече от огъната метална шина са заели различни пози - бягане, въртене, подскок и вдигане на ръка за финал. На дневна светлина инсталацията е статична, но стъмни ли се, фигурите светват една след друга, създавайки ефект на движение.

Идеята за светлинните "игри" е на архитектите Александра Долева и Маргарита Линкова от Пловдив. С нея те печелят втора награда в студентския конкурс Positive 2011. Изпълнители на проекта са членове на габровското сдружение "Артерия" - арх. Станимир Семов, арх. Виктор Христов и Павел Църов.

Осветлението е безопасно и е програмирано да се включва всеки път, когато минават хора покрай инсталацията, а консумацията на електричество е минимална.

Артистичният проект се реализира с партньорството на Община Габрово, фонд Култура, по Програма за финансиране на проекти в областта на културата за 2012г. на Община Габрово.

Водещи