Ирански певец получи забрана да пее в Малайзия 16.02 | 12:46

Малайзийските власти сметнаха творчеството на певеца за обидно за исляма

От Олга Андреева

Малайзия, която е предимно ислямска държава, забрани концерта на ирански певец, който беше насрочен за по-късно тази седмица, тъй като според властите с песните си обиждал исляма, съобщи АП.

Мосен Намажу, наречен от New York Times иранския Боб Дилън, трябваше да изнесе концерт в петък в Куала Лумпур, но властите в Малайзия, следящи изявите на чуждестранни артисти, забраниха музикалното събитие.

Причината е, че ирански съд е осъдил 34-годишния Намажу през 2009 г. на пет години затвор заради "неуважение към религиозните светини" в една от песните си, в която използва по осмиващ начин стихове от Корана.

Певецът, който не е присъствал на делото и произнасянето на присъдата, заяви, че песента не е имала за цел да оскърби никого.

"Не е удачно от гледна точка на религията, културата и космополитния характер на страната", поясни информационният министър на страната.

Длъжностно лице от правителствената агенция, наблюдаваща чуждестранните изпълнители, заяви, че досието на Намажу "ясно показва, че е накърнил имиджа на исляма".

"Ако одобрим концерта, това ще предизвика недоволство сред мюсюлманската общност в Малайзия", пояснява служителят.

Намажу, който свири на ситар и китара, е известен с изпълнението на народни песни, които понякога комбинират класическа поезия със сатирични текстове. През последните години той е изпълнявал различни шоу програми в САЩ. 

Водещи

Най-четени