Искате ли да знаете в колко часа ще умрете? 19.11 | 16:06

Ако - да! Вече е възможно - идентифицираха гена на биологичния часовник на човек

От Кремена Бедерева

Учени от Бостън са идентифицирали генна вариация, която засяга толкова дълбоко биологичния часовник на човека, че чрез нея може да се предвиди в коя част на деня е най-вероятно да умрем, пише в. Daily Mail.

Откритието на екипа може да помогне кога точно пациентите, прекарали инфаркт или инсулт, трябва да вземат лекарствата си, за да бъде въздействието им най-ефективно. Екипът на проф. Андрю Лим от Неврологичния център "Бет Израел" в Бостън открил генната вариация най-случайно, докато изследвал развитието на болестта на Алцхаймер и на Паркинсон.

Учените проследили 1200 65-годишни индивида, които били преминавали през годишна неврологична и психиатрична оценка. Тези с генотип АА и АG умирали малко преди 11 часа преди обед, а тези с генотип GG - малко преди 18 часа. Учените открили молекула в близост до гена, наречен "Точка 1", който има в своята нуклеотидна база както аденин (A), така и гуанин (G).

Хората имат 36 на сто вероятност да бъдат от генотип АА, 16 на сто вероятност да са от генотип GG и с 48 на сто шанс да са от тип AG, допълва още БТА. От проучването станало видно, че хората от групата AA се събуждат един час по-рано от тези с генотип GG, а тези, причислени към AG, се събуждат точно по средата на първите две групи.

Изследваните индивиди от групите AA и AG свършвали земния си път малко преди 11 ч. преди обяд, а тези от групата GG - малко преди 18 ч.

Според Андрю Лим биологичният часовник на човека регулира много аспекти от нашата биология и поведение. Той има влияние и върху разположението във времето на острите здравословни смущения, като прекарването на инфаркт и инсулт.

Според учените вече е идентифициран генът, който може да предскаже не деня, а времето от деня, в който е най-вероятно да си отидем от този свят.

Водещи

Най-четени