Искате ли да станете спец в готвенето? 28.01 | 20:17
Вече може да стане само за 4 часа - с книга, която ни учи как да станем майстор-готвачи

Книга на американски кулинар ни учи как да станем вещи майстор-готвачи само за 4 часа, ако следваме инструкциите му, пише в. Daily Mail.
В своята творба "The Four-Hour Chief" 35-годишният факир на тиганите Тим Ферис уверява, че всеки може да стане спец в готвенето. Той е истински феномен в САЩ и читателите по света, ако следват съветите му, за 4 часа ще овладеят до такава степен кулинарното изкуство, която обикновено се усвоява след 2-годишен специализиран курс.
Ферис отива дори по-далеч. Ако вярваме на думите му, ако се следва неговия метод, могат да се постигнат феноменални резултати при изучаването на език или в овладяването на най-сложни танци. Самият той научил да говори седем езика, включително и китайски, само за няколко месеца. А станал гинес-рекордьор по танго само шест месеца след първия му урок по страстния аржентински танц, допълва БТА.
Само преди година Ферис никога не бил използвал готварската печка в живота си. Единствените неща, които се мъдрели в хладилника му, били бутилки с алкохол и туба горчица. Сега той вече можел без проблем да сготви вкусотии за 70 души.
Той подготвя читателите си в 4 фундаментални стъпки, подробно описани в книгата му. При готвенето не трябва да бъде овладяно само едно умение, а няколко едновременно - от това кои съставки да бъдат включени в ястието, до използването на готварските прибори. И тъй като тези неща ни се струват трудни, ние бързо се отказваме.
Най-важното било да се научим правилно да боравим с ножа. Следващата стъпка е да се изберат минимален брой продукти за максимален вкус. Ферис опростявал и най-сложните рецепти наполовина. Повечето от вкусотиите му рядко включват повече от 4 продукта.
Беленето на зеленчуците?
Той ги "одира" с парче пемза, което обикновено се използва в банята.
Температурата на фурната?
Твърдо на 180 градуса за всички гозби. Действало в 90 на сто от случаите.
Безбройните подправки?
Нужни са ни само 4. За риба - копър, за телешко и свинско - розмарин, мента за агнешкото и естрагон за яйцата. Тим предлага в книгата си 15 рецепти, като започва с най-простите, които могат да се приготвят само за 9 минути.
Но дори и при тях той разкрива гъвкави техники, които могат да се приложат и в сравнително по-сложните ястия.
Водещи
-
Наземният транспорт се връща по улиците след шестдневна блокада
Изтощителна транспортна криза
19.05 | 17:59
-
Инфлацията в България през април 2025 г. е 2.8% на годишна база
Най-ниските годишни темпове бяха регистрирани във Франция (0,9%), Кипър (1,4%) и Дания (1,5%)
19.05 | 17:40
-
Къде българите взимат най-високи заплати?
Средната брутна месечна работна заплата в област Пловдив за януари 2025 г. е 2 066 лв., за...
19.05 | 17:20
-
„Да, България“ иска оставки в столичния градски транспорт
Междувременно Божидар Божанов също излезе с коментар във Фейсбук.
19.05 | 16:45
Най-четени
-
Васил Терзиев заяви категорично, че няма как да отговори на искането на протестиращите служители
"За мен да кажеш, че си слязъл от 400 на 300 лв. искане не е отстъпка", поясни Терзиев и...
19.05 | 11:15
-
Борисов: В моя мандат сме вдигали с 62% заплатите на работещите в транспорта
"Гарантирам, че ГЕРБ не участва в тези протести", подчерта той.
19.05 | 14:00
-
Синдикатите обявиха безсрочна стачка: Ще се събира подписка и метрото да спре работа
Това обявиха синдикатите след среща с местната власт
19.05 | 11:04
-
Васил Терзиев заяви, че ще покани представители на протестиращите служители на градския транспорт на среща в общината
Направен е анализ колко деца са имали проблем със стигането да училище през двата дни, в които...
19.05 | 10:15