Искате ли да станете спец в готвенето? 28.01 | 20:17
Вече може да стане само за 4 часа - с книга, която ни учи как да станем майстор-готвачи
Книга на американски кулинар ни учи как да станем вещи майстор-готвачи само за 4 часа, ако следваме инструкциите му, пише в. Daily Mail.
В своята творба "The Four-Hour Chief" 35-годишният факир на тиганите Тим Ферис уверява, че всеки може да стане спец в готвенето. Той е истински феномен в САЩ и читателите по света, ако следват съветите му, за 4 часа ще овладеят до такава степен кулинарното изкуство, която обикновено се усвоява след 2-годишен специализиран курс.
Ферис отива дори по-далеч. Ако вярваме на думите му, ако се следва неговия метод, могат да се постигнат феноменални резултати при изучаването на език или в овладяването на най-сложни танци. Самият той научил да говори седем езика, включително и китайски, само за няколко месеца. А станал гинес-рекордьор по танго само шест месеца след първия му урок по страстния аржентински танц, допълва БТА.
Само преди година Ферис никога не бил използвал готварската печка в живота си. Единствените неща, които се мъдрели в хладилника му, били бутилки с алкохол и туба горчица. Сега той вече можел без проблем да сготви вкусотии за 70 души.
Той подготвя читателите си в 4 фундаментални стъпки, подробно описани в книгата му. При готвенето не трябва да бъде овладяно само едно умение, а няколко едновременно - от това кои съставки да бъдат включени в ястието, до използването на готварските прибори. И тъй като тези неща ни се струват трудни, ние бързо се отказваме.
Най-важното било да се научим правилно да боравим с ножа. Следващата стъпка е да се изберат минимален брой продукти за максимален вкус. Ферис опростявал и най-сложните рецепти наполовина. Повечето от вкусотиите му рядко включват повече от 4 продукта.
Беленето на зеленчуците?
Той ги "одира" с парче пемза, което обикновено се използва в банята.
Температурата на фурната?
Твърдо на 180 градуса за всички гозби. Действало в 90 на сто от случаите.
Безбройните подправки?
Нужни са ни само 4. За риба - копър, за телешко и свинско - розмарин, мента за агнешкото и естрагон за яйцата. Тим предлага в книгата си 15 рецепти, като започва с най-простите, които могат да се приготвят само за 9 минути.
Но дори и при тях той разкрива гъвкави техники, които могат да се приложат и в сравнително по-сложните ястия.
Водещи
-
Полина Паунова: Пеевски вече не в кабинета на Тодор Живков, но запазва нерегламентираната власт
Според Паунова, ситуацията представлява "музей на сглобката", в който формалните действия се...
18.12 | 12:45
-
По-изгодно ли е да обменим левовия кеш в банките след 1 януари?
Особено важно е да се знае, че Българската народна банка ще обменя левове в евро безплатно и...
18.12 | 12:15
-
Пеевски: Ще поискам още днес да бъде прегледана нуждата от моята охрана
Това заяви лидерът на „ДПС-Ново начало“ Делян Пеевски.
18.12 | 12:00
-
Родителите или осиновителите на деца до 12 години да могат да са на гъвкаво работно време през цялата година
Измененията са внесени от Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) и група народни представители.
18.12 | 11:43
Най-четени
-
Парламентът обсъжда на второ четене гъвкавото работно време за родители
Измененията са внесени от Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) и група народни представители и в началото...
18.12 | 09:15
-
България представя първите осем изтребителя F-16 Block 70
Преди дни в страната пристигнаха и последните два самолета от първата партида, с което...
18.12 | 10:45