Искате ли да станете спец в готвенето? 28.01 | 20:17
Вече може да стане само за 4 часа - с книга, която ни учи как да станем майстор-готвачи

Книга на американски кулинар ни учи как да станем вещи майстор-готвачи само за 4 часа, ако следваме инструкциите му, пише в. Daily Mail.
В своята творба "The Four-Hour Chief" 35-годишният факир на тиганите Тим Ферис уверява, че всеки може да стане спец в готвенето. Той е истински феномен в САЩ и читателите по света, ако следват съветите му, за 4 часа ще овладеят до такава степен кулинарното изкуство, която обикновено се усвоява след 2-годишен специализиран курс.
Ферис отива дори по-далеч. Ако вярваме на думите му, ако се следва неговия метод, могат да се постигнат феноменални резултати при изучаването на език или в овладяването на най-сложни танци. Самият той научил да говори седем езика, включително и китайски, само за няколко месеца. А станал гинес-рекордьор по танго само шест месеца след първия му урок по страстния аржентински танц, допълва БТА.
Само преди година Ферис никога не бил използвал готварската печка в живота си. Единствените неща, които се мъдрели в хладилника му, били бутилки с алкохол и туба горчица. Сега той вече можел без проблем да сготви вкусотии за 70 души.
Той подготвя читателите си в 4 фундаментални стъпки, подробно описани в книгата му. При готвенето не трябва да бъде овладяно само едно умение, а няколко едновременно - от това кои съставки да бъдат включени в ястието, до използването на готварските прибори. И тъй като тези неща ни се струват трудни, ние бързо се отказваме.
Най-важното било да се научим правилно да боравим с ножа. Следващата стъпка е да се изберат минимален брой продукти за максимален вкус. Ферис опростявал и най-сложните рецепти наполовина. Повечето от вкусотиите му рядко включват повече от 4 продукта.
Беленето на зеленчуците?
Той ги "одира" с парче пемза, което обикновено се използва в банята.
Температурата на фурната?
Твърдо на 180 градуса за всички гозби. Действало в 90 на сто от случаите.
Безбройните подправки?
Нужни са ни само 4. За риба - копър, за телешко и свинско - розмарин, мента за агнешкото и естрагон за яйцата. Тим предлага в книгата си 15 рецепти, като започва с най-простите, които могат да се приготвят само за 9 минути.
Но дори и при тях той разкрива гъвкави техники, които могат да се приложат и в сравнително по-сложните ястия.
Водещи
-
Пламен Донев: Държавата прибира 50% от изработеното от нас и това е прекалено
Експертът включи в сметката личния ни данък, осигуровките, ДДС потреблението, акциза и...
29.09 | 21:00
-
Катастрофа с френски военен камион в Прохода на Републиката, двама военни са пострадали
Движението по път II-55 е ограничено в едната лента
29.09 | 20:30
-
"Господари на ефира" се завръща на малкия екран?
29.09 | 20:15
Най-четени
-
Зафиров: Държавата е в състояние да реши водната криза и да се противопостави на спекулантите
Това заяви вицепремиерът и председател на Националния съвет на БСП Атанас Зафиров във Варна на...
29.09 | 10:15
-
Борисов: Националите по волейбол са истинските обединители на нацията
С тази победа „Скуадра адзура“ защити световната си титла от 2022 г. и завоюва общо пето злато...
29.09 | 09:59
-
Лошото време блокира туристи по островите в Гърция
Полицията е помогнала на 12 души, които са били блокирани на пътя Закинтос – Аликес, който е...
29.09 | 14:29