Искате перфектна коледна елха? Време е за тест! 15.12 | 11:56

Математик състави инструкция за избора на идеалното дърво

От Цанка Донкова

Искате да имате перфектното коледно дърво, а не може да изберете? На помощ ви се притича математикът от Кингстънския университет Гордън Хънтър. Той е разработил инструкция, която показва каква именно коледна елха е необходима на дадения купувач. За да откриете вашето идеално дърво за празниците, трябва да отговорите на няколко въпроса, публикувани на сайта Phys.org.

Първо трябва да си изясните каква елха искате - естествена или изкуствена. Ако отговорът ви посочва "фалшиво" дърво, то тестът приключва и именно изкуствената елха е идеалната. Ако обаче отговорът е "да", преминавате към следващия въпрос, засягащ външния вид на дървото.

На втория етап трябва да отговорите дали харесвате големите и кичести дървета. Ако отговорът е "не", идеалната за вас е елата от вида "Фрейзър". Тя е с меки иглички и цитрусов аромат. Положителният отговор на въпроса ви отвежда към следващия: "Искате ли елхата ви да ухае на Коледа?". Ако не желаете, трябва да си изберете Нормандска ела, определена като най-доброто дърво за семеен празник.

Има въпроси, свързани с украсата на дървото. Ако отговорите отрицателно на въпроса "Обичате ли играчките да украсяват коледното дърво от върха до най-долната му част?", ви се препоръчва да си купите обикновена елха. В описанието на това дърво е казано, че е най-традиционният вариант, който е подходящ както за консервативно настроените, така и за перфекционистите. Ако искате обаче коледната украса да е много, по-подходяща е синята елха, чиито пищни клони позволяват по тях да бъдат окачени много и разнообразни играчки и гирлянди.

Математикът се надява, че неговият тест ще помогне както на британците, така и на останалите хора по света да се справят с избора на коледно дърво без каквито и да било трудности.

Миналата година Райтъм и Крейг, студенти по математика от университета на Шефийлд, изведоха само за два часа формулата на идеалната коледна елха. Техните изчисления показаха, че дървото трябва да е украсено с 37 топки, а на върха му да има звезда или ангел. Размерът на елхата не бива да надхвърля една десета от височината на самата елха, допълва БТА.

Идеалната дължина на гирляндите за елхата пък трябва да е 920 сантиметра. Необходимата дължина на гирляндите може да бъде изчислена, като се умножи височината на дървото в сантиметри по числото Пи (3,14).

Водещи

Най-четени