Исландия пише конституцията във Facebook 14.06 | 20:42

Исландците свободно могат да дават предложения за промени в текста

От Неда Ковачева

Съществуват ли политици, които да реагират адекватно на технологичния напредък, а не да се сблъскват с безпомощното си объркване? На този въпрос отговаря сайтът geeky-gadgets.com, който съобщава, че специално избраната комисия в Исландия пише новата конституция на страната във Facebook.

За осъществяването на сложния процес по писането на нова конституция свидетелства официалната страница в социалната мрежа. В нея всеки исландец има право да изкаже мнение и да даде предложение. Около 2/3 от живеещите в Исландия използват най-популярната социална мрежа в света.

Процесът за онези 25 члена на комисията не става по-лесен от обикновено. Гражданите са поканени да изкажат мнения и предложения, а само ако те бъдат одобрени, ще бъдат разгледани.

Министър-председателят на Исландия Йохана Сигурдардотир е заявила: "За мен отдавна беше ясно, че адекватното преразглеждане на конституцията може да се случи с директното участие на хората." Facebook страницата можете да откриете тук.

Това е типичен пример за съвременна демокрация. Остава да видим дали подобен ход дава резултати и дали ще намери последователи и в другите страни.

Водещи

Най-четени