Историята на акушерка от Аушвиц, спасила хиляди животи 30.07 | 15:35

Опълчва се на д-р Менгеле

От iNews.bg

Темата за Холокоста е безкрайно интересна от историческа, но и от човешка гледна точка. Зверствата, извършвани от нацистите, не са по-жестоки от тези, случвали се на територията на СССР, но за тях се говори повече. Избиването на милиони евреи остава в историята като едно от най-тежките престъпления срещу човечеството.

Една съдба обаче наскоро предизвиква интерес и отново обръща погледите към вечната тема. Става дума за историята на акушерката д-р Жизела Перл. Тя работи в Аушвиц под ръководството на д-р Йозеф Менгеле. Грижи се за болните в изключително нехигиенични условия. Най-тежките ѝ случаи обаче са с бременните жени.

Именно еврейките, носещи деца, стават обект на едни от най-извратените опити на д-р Менгеле. Той ги подлага на садичстични тестове, след които и родилката, и нероденото ѝ дете умират. Първоначално незапозната с практиката на Менгеле, Перл има нареждане да докладва за всяка бременна жена в лагера. След като разбира какви неща върши нейният ръководител обаче, Жизела Перл решава, че, въпреки негативното ѝ отношение към абортите, по-добре да спаси един живот, отколкото да отнеме два.

Как акушерката от Аушвиц спасява хиляди животи ще разберете от продължението на историята в Div.bg.

Водещи

Най-четени