Как би звучал гласът ни на Венера? 03.04 | 14:29

Учените са убедени, че там ще звучим като смърфове с басови гласове

От Олга Андреева

Екип учени от Университета в Саутхемптън във Великобритания използва физиката и математиката, за да възпроизведе как биха звучали природни звуци от нашата планета на Марс, Венера и на най-голямата луна на Сатурн, Титан.

Освен това учените са установили и как би звучал човешкият глас там, като се имат предвид различната атмосфера, налягане и температура.

На Венера например човешкият глас ще звучи много по-басово, тъй като заради плътната атмосфера гласните струни ще вибрират по-бавно. В същото време обаче, тъй като скоростта на звука в атмосферата на Венера е много по-бърза, на слушателя ще му се струва, че говорещият е нисък на ръст. На Венера, хората биха звучали като смърфове с басов глас, твърдят учените.

"Напълно сме уверени в изчисленията си. Бяхме изключително взискателни при използването на физичните закони, като сме взели предвид атмосферата, налягането и динамиката на флуидите", увери професор Тим Лейтън.

През последните десет години професорът се занимава със звуците в Космоса, но признава, че му е много любопитно как би звучала музика там.

Независимо от годините на космическите изследвания, учените нямат никакви данни за звуци от други планети, посочва в. Telegraph.

Докато повечето сонди имат за основна цел да направят снимки на чуждата планета, много имат вградени микрофони, а нито една досега не е доловила успешно звук от чужда земя.

Водещи

Най-четени