Как да започнете разговор, когато не знаете какво да кажете? 05.08 | 08:56

Няколко съвета за това какво да говорите, когато не знаете какво да кажете

От iNews.bg

Има моменти, когато всеки се е чувствал неловко от факта, че не знае как да започне разговор, или е попадал в ситуация на неприятно мълчание, защото никой не знае какво да каже, така че ето няколко съвета как да започнете разговора, когато нямате какво да кажете.

За някои хора започването на разговор, когато не знаят какво точно да кажат, е истинско предизвикателство. На точно обратната орбита пък са много хора, които нямат този проблем.

Но все пак, започването на разговор не е нещо, което е за всеки. Странната ситуация, в която във въздуха се усеща единствено неловкото мълчание, за някои хора е най-лошата, която някога им се е случвала. Това наистина не трябва да бъде така.

Най-често единственото, което би разчупило ледовете, е желанието да искаш да кажеш нещо първи. Някои от най-добрите начини да се направи това е като се започне разговор на простички теми – т.нар. "традиционни разговори", или пък друг по-оригинален начин е да се използват уникални теми за започване на разговора.

Като за начало, колкото и дълги да са въпросите, които искате да зададете на своя събеседник, или пък мнението, което искате да изкажете на околните, в никакъв случай не трябва те да са обидни или заядливи, по какъвто и да е начин.

След това – просто няма никаква причина да се колебаете да кажете това, което искате. Тези идеи няма как да ви навредят. Интернет изданието buzzle дава няколко съвета за това как да започнете разговор, когато не знаете какво да кажете.

Започнете с прост и учтив разговор 

Този вариант може да проработи единствено, когато срещате човека за първи път. Когато искате да започнете разговор с някого, когото не познавате, перфектният начин да разчупите леда между вас е първо да опознаете човека. Елементарни въпроси за него като откъде е, какво работи, къде живее и т.н. са идеални в случая. След като получите отговорите на въпросите си, нещата вече ще станат много по-лесни и оттам ще се появят доста неща, за които можете да си говорите.

Разговор на общи теми

Когато се колебаете с какво да започнете разговора, най-добрият начин е да не мислите сложно и твърде много. Лекият разговор на общи теми е най-подходящ. Филми, телевизионни сериали, музика, книги, има много да избирате, когато става въпрос за обикновени разговори. Предимството да се обръщате към тези теми е, че няма начин да обидите никого, като говори за такива неща. Друго предимство при този тип разговор, ако срещате човека за първи път – така ще го опознаете и ще разберете дали имате общи хобита и интереси, което пък от своя страна може да доведе до едно бъдещо приятелство между вас. 

Използвайте наблюдението като средство за започване на разговора

Много често може да не се сещате абсолютно нищо, за което да можете да говорите с някой друг. В такива случаи на помощ може да ви дойде наблюдателността. Например, ако сте в ресторант или дискотека, бихте могли да започнете разговора с нещата, които ви заобикалят – като обстановката, дизайна или персонала в заведението. Изказване на мнението ви за мястото, където се намирате, например колко много ви харесва или нещо подобно, винаги е добро решение за нарушаване на мълчанието. Но не критикувайте прекалено – разбира се, ако не искате да провокирате събеседника си да "се запали" и той в този тон.

Когато събеседникът ви е от противоположния пол, трябва да знаете правилния начин да започнете разговор. Поради това е по-добре да имате неутрален подход.

Как да започнете разговор с момиче?

Много често момчетата се опитват да започнат разговора оригинално, задавайки понякога "странни въпроси" към нежния пол. Но най-добрият начин да се започне разговор именно с момиче е нормалният подход.

Опитайте да заинтригувате момичето с увереност и откровеност – това определено ще ви спечели вниманието ѝ. Трябва, разбира се, да изберете и подходяща тема за разговор, в зависимост от ситуацията, в която се намирате. Докато разговорът е започнал, можете също да се възползвате от възможността да ѝ отправите комплименти. Също така може да попитате момичето за името на любимата ѝ група или звезда, коя е любимата ѝ книга, как се е облякла за Хелоуин, къде обича да прекарва отпуската си или пък кога е бил най-щастливият ѝ момент в живота досега.

Как да започнете разговор с момче?

Въпреки че традиционно комплиментите се правят към жените, добро начало за разговор е да направите комплимент и към мъж. Не си мислите, че мъжете не харесват да им правят комплименти. Може също така да го попитате как е минал работният му ден, кой е любимият му спорт, интересува ли се от екстремни преживявания, кой му е любимият спортист. 

И така, когато се чудите как да започнете разговора, когато нямате какво да си говорите, може да приложите някои от предложенията. Но най-важното, което трябва да знаете, е, че един добър разговор се поддържа и от двете страни, т.е. ако събеседникът ви не е добронамерен, няма как да се получи хубав разговор и темата ще бъде прекратена много бързо. Също така трябва да се избягват личните въпроси, когато срещате човек за първи път. Те понякога могат и да бъдат болезнени за започването на разговор. Стремете се да поддържате възможно най-приятен тон, без значение какви усилия ви коства това.

Водещи