Как да кажем "Не" 04.03 | 21:21

За тези, които не могат да отказват

От Елена Кирилова

Някои хора изпитват големи затруднения, когато трябва откажат на някого за нещо. Те се страхуват да кажат "не", за да не обидят отсрещния човек, за да не се почувстват виновни, че са дали отказ или поради други причини и често се чувстват нещастни от избора си. 

Кои са причините пораждащи невъзможността да кажем "не", как да превъзмогнем страха си да отказваме, както и в какви среди той се проявява най-често, на тези въпроси ще отговори психологът Якуй Марсън пред "The Telegraph".

Силата да кажеш "не"

Ти си прекалено мил, отзивчив и страдаш, когато кажеш "не". Хората винаги очакват от теб да се съгласиш и ще е така, докато не започнеш да отстояваш интересите си. Когато разбереш, че пропиляваш цялото си време и енергия за неща, които не желаеш да правиш – това вече е проблем. Можеш да бъдеш прекрасен дори докато правиш избор. Когато си изправен пред дилемата дали да приемеш или откажеш, си задай въпроса "Вярвам ли, че имам правото да кажа "не"? Ако да, поставяй своите нужди на първо място. И просто помни, че това не те прави лош човек.

Всичко е в твоите ръце

Да казваш "не" на работното място може да бъде трудна задача, така че, ако някой те помоли да му помогнеш с нещо или да му направиш услуга, първата стъпка е да не взимаш решения на място. Спечели малко време. Кажи, че трябва да погледнеш графика си и тогава ще можеш да отговориш. Това ти дава глътка въздух и ти помага да прецениш дали наистина искаш да помогнеш или просто да кажеш "да" и да бъдеш нещастен.

Остани любезен

Ако казваш "не" на някого използвай мили думи. Бъди любезен. Кажи "Благодаря, че попита, но ще пропусна този път". Остани спокоен и уверен и приключи разговора с позитивна нотка, като например: "Успех с проекта". Хората усещат, че ако кажат "не" ще разочароват отсрещната страна, но това са техни емоции, а изцяло твоя отговорност е да се грижиш добре за себе си.

Отстоявай себе си

Бъди сигурен че езикът на тялото ти говори същото това, което казваш в действителност. Отговаряйки с "не" много хора вдигат рамене, усмихвайки се в покорна поза. Рационализирай усмивката си. Тя е прекрасна, но трябва да знаеш, кога да я прекратиш. Практикувай да казваш "не" пред огледалото с чист и равен тон, без да се усмихваш. Не се върти, не гледай на долу. Не давай повод да те мислят за балама или да те карат да се чувстваш виновен.

Силна поза

Съществуват изследвания, които казват, че ако стоиш в поза "Очудена жена" за две минути (разтега на краката са на нивото на раменете, а ръцете на хълбуците), тестостеронът ти се покачва с 20%. Така че, ако ти предстои да водиш труден разговор, просто постой в тази поза за известно време. Ще се почустваш доста по-уверен. Друг полезен трик е да си намислиш модел за подражание, който е по-себеотстояващ от теб и си представи какво той/тя ще направи или каже.

Премахни чувството си за вина

Ще бъде доста по-сложно да кажеш "не" на семейството си, тъй като те са доста по-емоционални спрямо теб и има вероятност да почувстваш повече вина. Запомни, че твоите собствени нужди са достатъчно важни и те не те правят егоист или лош човек. Например, ако майка ти те вика да разговоряте всеки следобед, просто ѝ кажи че си наистина зает/а на работното място и преговаряй за провеждането на разговорите два пъти седмично. Направи го да звучи като компромисен вариант и за теб и за тях. Знай, че когато казваш "не" отвреме на време, това ще заздрави и връзката ти.

Водещи