Как да мотивирате детето си да учи? 08.09 | 20:38

Голяма част от родителите са склонни да очакват невъзможното от детето си

От Елена Кирилова

Новата учебна година започва съвсем скоро. Родителите, които искат децата им да успеят, знаят, че успехът идва с натрупването на знания. Ето защо всеки се стреми да изпрати детето си в най-доброто учебно заведение. Проблемът настъпва обаче, когато детето не показва голямо желание да научи нещо.

Насърчаването на малчуганите е нещо изключително важно, както и то фактът, че децата трябва да бъдат напътствани, така че по-късно самостоятелно да се заемат с по-тежките задачи и нагласата им към тях да е позитивна.

Ако детето ви се опитва да се измъкне с писането на по-лесните домашни, които изискват по-малко усилия, може би е време да предпиемете нещо. Предлагаме ви няколко съвета от сайта Buzzle.com как да мотивирате детето си да учи.

Помогнете на детето да постигне целите си

Помагането на децата за постигането на целите не само ще му помогне да разбере точно какво трябва да направи и за какво време, но и ще му разкрие точно какви трябва да са постиженията му. Реализирането на всички цели и насърчаването от ваша страна ще мотивира детето и ще го накара да повярва в собствените си усилия.

Имайте разумни очаквания

Голяма част от родителите са склонни да очакват невъзможното от детето си. Това създава излишен натиск върху подрастващите и може да доведе дори до депресия, ако целите не бъдат изпълнени. Всеки родител трябва да е наясно с възможностите и способностите на детето си и да постави разумни очаквания, които могат да се постигнат с нормални усилия. Така детето ще се чувства доволно от себе си и ще работи по-усилено, за да се представи по-добре.

Обяснете им защо ученето е важно

Учениците, които не се интересуват от уроците си обикновено не знаят защо училището е толкова важно за тях и за бъдещето им. Ето защо е редно да обърнете повече внимание на този въпрос. Децата трябва да разберат защо родителите им смятат, че да учиш е от първостепенно значение.

Използвайте интересни техники за учене

Направете ученето интересно за детето си. Това ще бъде най-добрата помощ, която можете да му дадете. Използвайте различни забавни дейности и игри, които смятате, че могат да мотивират ученика. Това може да го накара по-често да заляга над учебниците.

Насърчавайте детето си

Няколко насърчителни думи могат да направят чудеса. Ако детето е депресирано и смята, че не може да постигне целите си, не му се карайте, а по-скоро се опитайте да го насърчите. Поговорете спокойно и му кажете какво да направи стъпка по стъпка, за да го улесните. Така то ще следва "стълбицата", която сами ще изградите и бавно ще се изкачи по нея.

Превърнете ученето в състезание

Понякога конкуренцията може да се окаже достатъчна, за да накара детето да положи допълнителни усилия. Особено лесно това става при момчетата, които непрестанно се сравняват със своите приятели и съученици. Все пак внимавайте да не се стига до спортна злоба, а всичко да е в рамките на допустимото, за да може да постигнете добри резултати.

Водещи

Най-четени