Как да научите детето да брои? 19.09 | 15:44

Разпознаването на цифрите може да се превърне в една "детска игра"

От iNews.bg

Когато децата са малки обучението е много по-лесно от образованието на училищната скамейка, защото се случва автоматично, по време на игра и под формата на забавление. Така без много сериозни усилия може да научите детето си да брои и да разпознава цифрите.

Например използвайте моментите, в които детето си играе и фактът, че около него има много предмети, които да брои.

Предлагаме ви още няколко съвета от Buzzle как най-лесно да помогнете на децата да добият първите си математически знания.

Използвайте игри с броене

Можете да играете игри с числа навсякъде и по всяко време. Ако детето ви се къпе във ваната, направете мехурчета и го накарайте да започне да ги брои. Друг вариант е да накарате детето да си представи, че пазарува. Вие бъдете продавач, а детето ви - клиент.

Подредете няколко броими стоки на масата и го попитайте точно какъв брой от тях желае. Ако детето направи грешка по време на броенето на елементите, го поправете с внимателен тон, така че да го мотивирате да продължи.

Купете играчки във формата на цифри

Колкото повече броите, толкова по-лесно детето ще разпознава цифрите. Малките деца прекарват почти цялото си време сред играчките, така че добър вариант е купуването на играчки с цифрички.

Тук става дума не само за обикновените пластмасови или магнитни фигурки, но и за всякакви други играчки, на които има цифри. Наблюдавайте детето докато играе и когато се сетите, го подсещайте коя цифра коя е. Мотивирайте го само да казва кой е номерът, който вижда.

Позволете на детето да помага в кухнята

Децата винаги се радват, когато имитират възрастните и правят същите неща като тях. Помолете детето да ви помогне при сортирането на хранителните стоки, които току-що сте купили. Помолете го да отдели всички домати настрана. В момента, в което детето започне да ги изважда, го помолете да ги преброи.

Използвайте пластелин

Всяка седмица учете детето как да оформя дадена цифра от пластелин. Така то едновременно ще се забавлява и ще учи. Докато се занимавате с това повторете неколкократно коя е цифрата, която изработвате.

Декорирайте стаята на детето

За да разнообразите малко домашната обстановка и най-вече детската стая, използвайте повече цифрички. Тук може да сте достатъчно креативни, независимо дали става дума за обикновен тапет с цифри или за нещо друго.

Включете детето в работния процес – изпишете цифрите върху пода и когато изсъхнат карайте малчуганът да скача върху числото, което сте му казали. По този начин ще стимулирате детето да бъде едновременно физически активно и да учи.

Използвайте рими

Има наистина много детски стихотворения и песнички за числата. Потърсете книжки и помогнете на детето да учи и да се наслаждава на ритъма. Римите са много по-лесни за запомняне, така че ефектът ще е бърз. Още по-добре ще бъде, ако успеете да накарате детето да показва с пръсти точния брой.

Водещи

Най-четени