Как да реагираме правилно на типичните детски реплики? 25.09 | 15:30

Ето няколко съвета за това как да се справите с типични детски реплики

От iNews.bg

Как да реагираме правилно на тези типични детски реплики?

Не искам сега, ще го направя по-късно

Това е една от най-често срещаните реплики от деца. В този случай е важно да бъдем последователни и да се придържаме към правилата. Ако детето не изпълни задължението си, то трябва да има някакви последствия, пише МАМА 24.

Отговор: Добре, това звучи чудесно. Но дотогава няма да използваш телефона и компютъра си.

Няма значение

Тази реплика често се използва, за да се избегне отговорност. В този случай е важно да не се поддаваме на провокацията и да продължим да настояваме за отговор.

Отговор: Не казвайте нищо, а просто замълчете и отминете. Вече сте "спечелили" спора.

Спри да ми казваш какво да правя

Това е израз на желание за независимост. В този случай е важно да обясним на детето, че правилата са необходими, за да се живее в мир и хармония.

Отговор: Знам, че няма как да ти кажа какво да правиш, но мога да ти кажа, че ако не спазваш правилата, ще има рестрикции.

Остави ме сам/а

Това е начин на детето да покаже, че се нуждае от пространство. В този случай е важно да уважаваме личния му свят.

Отговор: Не е необходимо да говорим за това сега. Но няма и да използваш компютъра си, докато не разрешим този казус.

Ти не ме обичаш

Тази реплика може да бъде много болезнена за родителя. В този случай е важно да обясним на детето, че любовта не е свързана с това да се прави всичко, което то иска.

Отговор: Не става въпрос за любов. Става въпрос за правилата, които имаме в нашето семейство, от което ти си важна част.

Във всички случаи е важно да бъдем спокойни и да говорим без крясъци и напрежение в гласа. По този начин ще бъдем по-респектирани родители и ще помогнем на детето да се научи да изразява емоциите си по здравословен начин.

Важно е да се отбележи, че няма правилен или грешен отговор на този въпрос. Зависи изцяло от личното ви усещане и преценка. Целта не е да получите извинение, колкото да се каже, че е направено, а детето да го мисли и чувства наистина. Само тогава би имало реален смисъл от него. Ако то само не почувства, че трябва да се извини, не го притискайте. В същото време, в момент, в който е спокойно, не забравяйте да му казвате колко е важно човек да може да осъзнава грешките си и няма нищо срамно да се извини за тях. Давайте и примери.

Ето няколко съвета за това как да се справите с типични детски реплики:

Бъдете последователни. Ако имате правила, се придържайте към тях. Децата се нуждаят от сигурност и усещане за предвидимост.
Не се поддавайте на провокации. Ако детето ви каже нещо обидно, не се заяждайте с него. Просто го игнорирайте.
Обяснете на детето си защо се държат по определен начин. Помогнете му да разбере емоциите си и да намери начини да се справи с тях по здравословен начин.
Бъдете търпеливи. Отглеждането на дете е предизвикателство. Не очаквайте, че ще се промени за една нощ.

Водещи