Как да се отървете от петната от изпотяване по дрехите веднъж за винаги 15.05 | 10:51

Вече има начин да предпазите любимите си дрехи за по-дълго

От Мартина Панайотова

Лятото чука на вратата, като обещава все по-топло време и все по-тънки и светли дрехи. С тях обаче неминуемо се появяват и редица проблеми, пред които се изправяме всяка година.

Всеки от нас знае каква досада се оказват неприятните жълти петна по дрехите, получени вследствие от изпотяването. Те се появяват, дори когато използваме различни дезодоранти, а премахването им в повечето случаи е почти невъзможно. Резултатът – поредната съсипана любима дреха.

Е, спокойно! Решение вече съществува и то такова, че премахва проблема в генезис, а не се бори със следствието. Но преди да ви го представим, нека разберем каква е причината за появата на неприятните бели следи и жълтеникавите петна.

Първите са следствие от употребата на дезодорантите и са резултат основно от активните съставки против изпотяване - алуминиевите соли. Тези активни съставки са прахообразни вещества, които се разтварят във вода. Във формулите без вода, каквито са повечето аерозолни спрейове, те са във вид на прах и затова могат лесно да се видят върху кожата и дрехите. Дори, когато алуминиевите соли се разтворят във вода, като например, при повечето рол-они, белите следи може да се появят върху тъмни дрехи след изпаряването на водата.

Жълтите петна пък се появяват постепенно с всяко следващо пране. Факторите, които допринасят за образуването им, са активните съставки на антиперспирантите, кожният себум и потта, попили в тъканите взаимодействат с водата и перилния препарат. Химичната реакция произвежда жълти остатъци, които се заклещват между тъканите. С всяко следващо пране платът става все по-жълт и по-груб.

На практика всеки, който използва продукти против изпотяване страда от такива петна. Степента им на поява обаче се различава, поради различния състав на потта, степента на мазност на кожата и от това колко се изпотява човек.

Добро средство за борба с петната по дрехите са например лимонената или оцетната киселина.  Те могат да изсветлят петната и понякога дори да ги премахнат изцяло. Следователно, ако вече имате тениски с жълти петна под мишниците, можете да се опитате да ги премахнете като приложите следната процедура: в пет литра топла вода добавете 10 супени лъжици от 25% оцетна киселина или 300 мл 5% оцет за готвене. Вместо това можете да разтворите и 12 гр. лимонена киселина в 1 л вода.

В зависимост от това колко силно е петното накиснете дрехата за около 12 часа и след това я изперете. Внимавайте с цветните и деликатни влакна и дрехи със седефени копчета, тъй като те могат да се повредят от киселинния разтвор.

Всъщност бихте могли да си спестите всички тези главоболия. Необходимо е просто да предотвратите появата на неприятните ефекти по вашите дрехи. Как? С помощта на NIVEA Invisible for Black & White.

Формулата е специално разработена да предотвратява образуването на бели следи и жълти петна, като при това осигурява 48-часова надеждна защита от изпотяване и неприятна телесна миризма.

Срещу белите петна NIVEA Invisible for Black & White използва специална технология- алуминиевите соли се разтварят в емулсия и са обвити в замаскиращи масла, които правят остатъците невидими.

За да предотвратят образуването на жълти петна продуктите Invisible for Black & White се базират на напълно нова технология, която съдържа специална съставка против образуването на петна.

Тази съставка предпазва влакната преди компонентите на петното да са достигнали до тях и да са проникнали навътре. Така петната остават на повърхността и лесно могат да бъдат премахнати в пералнята.

Можете да използвате NIVEA Invisible for Black & White толкова често, колкото по принцип използвате останалите антиперспиранти.

Е, вече спокойно бихте могли да кажете "Сбогом!" на петната и "Привет!" на доброто настроение и самочувствие през лятото. Освен това спестявате пари и любимите дрехи ви радват още дълго.

*Информацията е на рекламодател на iNews.bg



Водещи

Най-четени