Как да се справим с коледния стрес 07.12 | 07:59

Няколко съвета за по-ефикасно премахване на напрежението по празниците

От Мартина Панайотова

Няма точен отговор на въпроса "Какво предизвиква коледния стрес?” Някои части от подготовката за празниците обаче може да са доста напрягащи.

Чувствате се притиснати от малкото време, което остава, защото Коледа наближава, а вие не сте подготвили подаръци за всички.

Има и стрес, свързан с планирането на свободното време, защото всички знаем, че то все не стига, за да се видим с всички близки приятели и роднини. Какво остава за тълпите купувачи в магазините, които са готови да се избият, за да купят желаните стоки?

Това не е всичко. Към празничния стрес добавете и дозата ежедневни проблеми, с които трябва да се справяте. Ние искаме да се насладите максимално на хубавите зимни празници, затова ще се опитаме да ви помогнем със следните съвети:

1. Планирайте списъка с подаръците спрямо своя бюджет и се придържайте към него. Ако изброите всеки, за когото искате да приготвите изненада и определите конкретна сума, е много по-вероятно да успеете да отметнете всички дарове от списъка.

2. Не спирайте с регулираното хранене и физическите упражнения дори през зимата. Упражненията са много добър начин да се справите със стреса и са особено препоръчителни по празниците... предвид количествата храна, които човек приема. Хранете се колкото може по-здравословно (или поне се опитайте) и не спирайте приема на обилно количество вода.

3. Планирайте добре времето си, за да избегнете тичането в последната секунда. Ако оставите всичко за финал, купуването на подаръци и организирането на партита може да се окажат доста стресови задачи.

4. Потърсете помощ, когато наистина не можете да се справите. Все пак не забравяйте, че не сте Суперчовек и никой (освен може би самите вие) не очаква да сте способни да се справите с всичко. Например, ако сте домакин на коледно парти, но финансите не ви достигат, помолете всеки гост да донесе питие. Помолете половинката си да ви помогне с пазаруването тази година, не поемайте всичко на свой гръб.

5.  И накрая не забравяйте, че няма как големите празнични събития и семейни сбирки да минат без някой спор или лек фал. Не поемайте веднага емоционалната ангажираност, че вие сте виновни. Причината може да е всякаква, просто бъдете настроени и за такава вероятност.

Всичко ще бъде наред, стига вие да сте спокойни и усмихнати. Пожелаваме ви весели зимни дни и леко изпълнение на всички предколедни задачи.

Водещи

Най-четени