Как децата ни да станат по-умни? 28.11 | 20:44

Тайната се крие в разликата между първото и второто дете - тя трябва да е точно 2 г.

От Кремена Бедерева

Забравете скъпите образователни DVD-та и частните учители. Тайната децата ви да са по-умни се оказва доста по-проста – те трябва да имат 2 години разлика помежду си.

Изследователи изследвали хиляди деца и установили, че 2-годишната разлика между децата е идеална за повишаване на мозъчната им активност.

Ефектът е по-силен, когато децата са две, но братята и сестрите в по-големи семейства също се възползват от него.

Теорията идва от икономистката Кейси Бъкълс, чиито собствени деца имали малко повече от две години разлика във възрастта, пише британския в. Daily Mail.

Според нея разликата идва от факта, че академичните постижения на децата се свързват с време и ресурси, които родителите могат да инвестират в детето.

Учените дават пример с Алберт Айнщайн, който има две години разлика със сестра си.

Проучването също така показва, че различията между децата в по-големите семейства е от полза. "Две години разлика между децата е значителна, защото първите години са най-важни за развитието на детето", обяснява Бъкълс.

Така родителите могат да разпределят времето си по-лесно, защото по-голямото вече ще е на училище, аргументират се учените.

Според тях ефектът е по-изразен в семейства с ниски доходи, тъй като тези, които са по-заможни, могат да си позволят да направят компромис с липсата на време.

Водещи

Най-четени