Как една умираща звезда се връща към живота? 18.11 | 16:42

И каква ще е съдбата на Слънчевата система след милиарди години?

От Филипа Тодева

Как една умираща звезда може да се върне към живот и какво общо има това със съдбата на Слънчевата система. Отговорите дават учени-астрономи от Европейската космическа агенция и НАСА.

Те откриха доказателства за умираща, подобна на Слънцето звезда, която изведнъж се връща към живота, изхвърляйки газообразните си обвивки в космоса, съобщи Science Daily, цитиран от БТА. Според учените това може да е съдбата на Слънчевата система  след няколко милиарда години.

Снимката на "родената наново" звезда Abell 30 е направена въз основа на комбиниране на фотографии от космическия телескоп "Хъбъл" и данни, събрани от телескопите "ХММ-Нютон" на Европейската космическа агенция (ЕКА) и "Чандра" на НАСА.

Астрономите знаят, че в края на живота си звезди като Слънцето се превръщат в червени гиганти, освобождавайки се от  външните си слоеве газ.

Abell 30 е имала първата си среща със смъртта преди 12 500 години, когато външната й обвивка била свалена от бавен и плътен звезден вятър.

Преди около 850 години обаче звездата ненадейно се върнала към живота, изхвърляйки хелий и подобен на въглерод материал в рамките на бурно събитие. Външната й обвивка се разтеглила по време на повторното й "раждане" и след това бързо се свила.

Водещи