Как изглеждат 24 стаи в 32 квадратни метра 27.03 | 15:47

Едно необичайно архитектурно решение на обикновен хонгконгски гражданин

От Гергана Златкова

Изключително интересно и нестандартно е жилището, в което живее хонгконгският архитект Гари Чан. Той е успял да разпределили площта от 32 кв. м на личния си апартамент в цели 24 стаи.

Гъстотата на населението в специалния административен район принуждава милиони китайски граждани да живеят и делят пространството на апартамент с едва няколко квадратни метра площ.

Такъв е случая и с Чан, който от 14-годишна възраст обитава микрожилище, което споделя с още шестима души - родителите си, трите си сестри и дори една наемателка.

След като най-после остава сам в апартамента, той решава да осъществи детската си мечта – да го реконструира по свой собствен проект.

През последните 20 години жилището претърпява 4 ремонта, като финалният е струвал около 5 пъти повече от цената на самия апартамент.

В крайна сметка благодарение на система от плъзгащи се стени, Гари е способен да промени предназначението на тясното пространство за броени минути.

Апартаментът дори разполага със "стая за гости", в която посетителите могат да пренощуват на покритата със специален матрак вана.

Снимки от уникалното архитектурно творение можете да видите в сайта Econ.bg.

Водещи

Най-четени