Как не се прави комплимент 18.04 | 13:54

„Изглеждаш добре“ въобще не звучи като похвала в женските уши

От Олга Андреева

Дори и когато имат най-доброто желание наистина да кажат нещо хубаво на една жена, мъжете успяват ако не да я разстроят, поне да я озадачат с коментарите си.

Оказва се, че само половината от жените наистина обичат да получават комплименти, докато голяма част от останалите погрешно тълкуват като обидни съвсем добронамерени коментари, сочат данните от ново проучване, цитирано от в. Telegraph.

Една от най-неудачните реплики, която мъж може да каже на жена, е "Добре изглеждаш". Колкото е невинно и дори позитивно да изглежда, жената го приема като евфемистичен начин да ѝ намекнат, че е дебела.

Сред останалите фрази, които не би следвало да присъстват в наръчника по правене на комплименти, са: "Изглеждаш точно като майка ти", "Не изглеждаш толкова зле, колкото си мислех", "Имаш едри черти", "Днес не изглеждаш толкова уморена".

Други опасности в социалното минно поле са прилагателни като "закръглена" и "сочна" - една пета от жените са убедени, че когато мъжът използва такава дума има предвид "дебела".

Оказва се, че съвсем не е чак толкова трудно да се угоди на представителките на нежния пол – общо взето мъжът няма да сбърка, ако я похвали, че е отслабнала. Около 43% от участвалите в проучването 2000 жени са заявили, че това е най-хубавият комплимент, който могат да получат. Четири от десет ще се почувстват добре, ако им кажат, че имат божествена усмивка.

Малък е рискът за грешка и ако мъжът каже колко добре ухае жената, колко хубава/гъста/гладка/блестяща е косата ѝ и, разбира се, какви красиви очи има. 

 

Водещи

Най-четени