Как по-лесно да помним имена 23.10 | 08:30

Възползвайте се от визуалната си памет: тя е невероятно силна

От Мартина Панайотова

Случва ли ви се честичко да се запознаете с нов интересен човек и в следващия миг - упс, вече не помните името му?

Да, това е често срещано явление. Много хора имат този проблем. Някои са ужасно разсеяни, други просто не умеят да се съсредоточават и да обръщат внимание на нещата, които чуват, трети просто са по-добри физиономисти.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да запомняте по-лесно имената на хората, които срещате:

Повтаряйте името

Когато се запознаете с някого и чуете името му, повторете го. Това е първата крачка към подобряване на способностите ви да запомняте имена, споделят от askmen.com. Например, срещате Катерина, използвайте момента и веднага кажете нещо от сорта на: "Много ми е приятно да се запознаем, Катерина!” Това просто действие ще помогне да избегнете ефекта "влиза през едното ухо и излиза през другото".

Задайте въпрос, използвайки името

Малко след като сте се запознали с въпросния човек, опитайте да му зададете въпрос, използвайки името му. Пример: "И така, Катерина, какво ви води насам?” или "Катерина, откъде познавате Петя?” Това отново е техника, с която да избегнете транзитното преминаване на името през ума ви.

Измислете си асоциация

Следващата проста крачка е да си създадете някаква асоциация между човека, чието име се опитвате да запомните и нещо или някогo, когото вече познавате. Например, името Катерина може да ви напомни за известната народна песен "Катерино моме”. Може и просто да си спомните, че вече познавате жена със същото име. Всяка асоциация между името и нещо, което ви е вече добре познато, ще направи това име по-значимо и това ще увеличи шансовете ви да го запомните.

Използвайте визуалната си памет

Възползвайте се от силата на визуалната памет, която е наистина значима. Вероятно ви се е случвало години след като се запознаете с някого, да го разпознаете, знаейки, че сте се срещали и сте го виждали и преди, но просто не можете да си спомните името му. Това е, защото при първата ви среща вие сте имали възможността да го видите с очите си, но не сте видели името му. За да видите човешко име, просто трябва да го визуализирате по някакъв начин. Представете си го изписано на голяма бяла дъска, или на лист и т.н.

Запомнете нещо повече от името

Ако Катерина каже, че играе тенис и има дъщеря на име Алиса, можете да си представите Алиса в страната на чудесата, която играе тенис и пее "Катерино моме”. Номерът е наистина да си представите тази нелепа ситуация колкото се може по-ясно. С практика, ще ви отнема само няколко секунди.

С малко повече упражнения, следващия път, когато видите Катерина, ще може да се обърнете към нея по име и да я попитате как е играта на тенис и какво прави Алиса. Дали пък не играе в страната на чудесата с народна носия?

Водещи

Най-четени