Как растенията около Чернобил се справят с радиацията 17.02 | 14:08

Основна заслуга за това играят определени протеини - комуникатори

От Георги Георгиев

Учени обявиха, че са открили част от биологичните тайни, които позволяват на растенията, растящи в близост до авариралата ядрена електроцентрала в Чернобил, да се адаптират и да благоденстват в силно радиоактивна почва.

Проучването им, което помага да се разреши една дългогодишна загадка, бе публикувано в сп. Environmental Science & Technology.

Още в първите години след аварията учените отбелязали, че растенията и животните около Чернобил притежават неочакваната способност да се адаптират към високорадиоактивна среда, без това да води до аномалии в развитието им.

Предишни изследвания например показали, че соята, растяща в областта, се справя успешно със смъртоносното лъчение благодарение на промени в протеома (пълният комплект от протеини, произвеждан от гените на растенията и животните). Цялостните биохимични промени, които се случват в растенията, обаче оставали неизяснени.

За целта на новия експеримент изследователите засадили семена от лен в замърсената почва около авариралата централа и сравнили тяхното развитие с това на семената, посадени в нормална среда.

Установено било, че излагането на радиация имало относително малък ефект върху протеиновите нива в клетките на растенията. Едва около пет процента от протеините във всяко едно от изложените на радиация растенията претърпели изменения.

Сред тези пет процента променени протеини обаче фигурират съединения, които служат за предаването на сигналите и химичната комуникация между клетките лена. Учените предполагат, че точно тези променени съединения помагат на растенията успешно да устоят на високата радиоактивност в района на централата.

Водещи

Най-четени