Как се вае стъкло 29.08 | 12:05

Фабриката за ръчно духано стъкло в Белослав показва тайната на туристи

От Олга Андреева

Ако сте били на организирана екскурзия до Венеция, едва ли сте изпуснали да отидете до близкия остров Мурано, където в някоя от десетките малки работилници и фабрики са ви показали как се изработват изящни продукти и бижута от Венецианско стъкло.

Ако не сте имали възможност да видите тънкостите в стъклодухането, можете да го направите и у нас.

Фабриката за ръчно духано стъкло в Белослав работи като атракция за туристически групи. За съжаление тя не може да работи пълноценно в ежедневен ритъм заради високата цена на газта.

И все пак туристите са облагодетелствани – те могат да видят как точно се случва производството на ръчно духана стъклария, на най-различни по форма, размери и цвят флакони, посочва "Булфото".

Присъстващите имат уникалната възможност да присъстват на работния процес, при който грубата необработена стъкломаса се превръща в изящните стъклени изделия.

Кварцът, от който се състои стъклото, се втечнява при висока температура. Докато е във фазата на преминаване от течно в твърдо състояние, стъклото е достатъчно меко, за да подлежи на моделиране. Именно тогава идва моментът въображението да се развихри.

Това могат да направят и посетителите в Белослав и да си тръгнат с предмет, който те лично са украсили, както и с други сувенири, закупени от изложбената зала.

Водещи

Най-четени