Как се променя сексуалният живот на хората с ампутирани крака 16.05 | 17:24

Невероятно или не, този въпрос е изследван от науката

От iNews.bg

Ако на партньора ви му престои да претърпи или наскоро е претърпял ампутация на долен крайник, сигурно последното нещо, за което си мислите, е секс. Вероятно ще сте далеч по-загрижени за здравословното състояние и по-бързото и безпроблемно негово или нейно възстановяване. И с право. Да, обаче едно наскорошно проведено холандско изследване разглежда именно този въпрос.

Става дума за качествено проучване сред 16 партньори на пациенти, наскоро претърпели въпросната оперативна процедура. В него изследователите им задават въпроси, целящи да установят как се е променил сексуалният им живот след ампутацията. Респондентите, съвсем естествено, отбелязват, че сексуалното им желание е останало непроменено, продължават да изпитват оргазъм и да изпитват влечение към партньорите си.

Това може да послужи като облекчение за онези, на които им предстои подобна интервенция и се притесняват за външния си вид и привлекателността си в очите на настоящите си партньори. Нещо повече, някои от интервюираните партньори на хора с отстранени долни крайници намират, че сексуалният им живот се е подобрил след операцията, тъй като вече не са налице проблемите, които са я предшествали (химиотерапия, болка, инфекция и др.).

Колкото до начина на правене на секс (и нещото, което човърка повечето от вас, навярно), той определено се е променил. Тук става дума по-скоро за онова, което респондентите описват като "техническа" част на секса - много от стандартните пози и запазването на равновесие в тях е трябвало да бъдат преосмислени.

 

Разбира се, има и участници, които оценяват секса след ампутацията по-ниско, отколкото секса преди нея. При по-щателен анализ се оказва, че това се дължи на по-ниската честота на секс и сексуални занимания въобще. За сметка на това други аспекти от връзката се подобряват, в това число честотата и удоволствието от прегръдките, целувките и други несексуални действия, при които има физически контакт между партньорите. Повечето интервюирани, също така, докладват, че се чувстват по-емоционално свързани, дори и физическият контакт да е пострадал по някакъв начин след операцията.  

Водещи

Най-четени