Как се сърфира по замръзнало езеро? (СНИМКИ/ВИДЕО) 22.02 | 09:01

Лудост ли е да караш в такива условия?

От Лазар Тодоров

Като чуем сърфиране се сещаме за меките пясъци и топлите слънчеви дни. Но явно не всички правят асоциация с това. Една група сърфисти от Минесота определено не се притеснява да сърфира дори да няма пясъци и да не е топло. Те са избрали точно обратното – замръзналите води на Горното езеро в Северна Америка, предава Odditycentral. 

Групата сърфисти е забелязана да кара сърф по вълните на езерото през зимата, като буквално излизат от студената вода с ледени висулки по лицето.

Пикът на сезона се смята да е от Януари до Март, а сърфистите явно обичат да карат точно в разгара на зимата и особено, ако има бури, което за тях означава - големи вълни.

Мат Нелсън, сърфист от Минесота, споделя, че е започнал на кара сърф през зимата едва миналата пролет, но вече много му харесва. Горното езеро е най-дълбокото от петте Големи езера в Северна Америка. По тази причина то замръзва по-бавно, което е плюс за сърфистите.

На феновете на зимното каране им се налага да носят черни костюми дебели 6мм, 7мм ботуши и 5мм ръкавици. Освен това трябва да покриват лицата си с огромно количество специален вазелин, за да се пазят от въздействието на студа.

Дъските за сърф също са различни – по-дебели, по-широки от тези, които се използват в океана, защото сладководната вода не е толкова плътна, колкото морската.

"Откачено е, защото дълбоко в главата си знаеш, че може да умреш, докато сърфираш в тези условия. Но ние живеем, за да сърфираме в Големите езера и това е нашата страст.", споделя сърфист от групата.  

Водещи

Най-четени