Как сексът в холивудските филми влияе на младежите? 19.07 | 11:44

Младежите, които гледат повече филми със сексуално съдържание, са по-склонни да правят безразборен секс

От Елена Кирилова

Гледането на секс сцени в холивудските филмови продукции може да направи децата по-сексуално активни още от ранна възраст, разкрива ново проучване, цитирано от в. Telegraph. Психолози са стигнали до заключението, че тийнейджърите изложени на повече секс на екрана в популярните филми, са по-склонни да имат сексуални отношения с повече хора и по-често не използват презервативи.

Проучването, базирано на близо 700 популярни филма, разкрива, че гледането на любовни сцени може да има "фундаментално влияние” върху младежите.  

Изследователите от Dartmouth College в Ню Хемпшир твърдят, че въпросните зрители са по-склонни да поемат рискове при бъдещите си взаимоотношения и връзки. Учените са стигнали до заключението, че всеки час излагане на сексуално съдържание на екрана води до пет пъти по-голяма вероятност тийнейджърът да загуби девствеността си в рамките на шест години.

"Подрастващите, които са изложени на повече сексуално съдържание във филмите, започват да правят секс в ранна възраст, имат повече сексуални партньори и е много по-малко вероятно да използват предпазни средства, когато правят секс със случайни партньори”, обяви д-р Рос О’Хара, който ръководи проучването.

Според експертите проучването категорично показва, че родителите трябва да обръщат специално внимание на това какво гледат децата им.

Проучването е направено сред 1228 деца на възраст между 12 и 14 години, като включва анализ на сексуалното им поведение шест години след старта на изследването.

Всеки от младежите трябвало да разкрие кои популярни филми е гледал. Шест години по-късно експертите попитали тийнейджърите на каква възраст са били, когато са станали сексуално активни, колко партньори са имали до момента, колко рисково е било сексуалното им поведение и дали са използвали предпазни средства.

Резултатите показват, че голяма част от младежите са се опитвали да имитират сцени, които са видели на екрана. Освен това екипът оценил сексуалното съдържание на 684 от най-касовите филми, издадени между 1998 и 2004 г. Така открили, че в тях се съдържат както открито сексуални сцени, така и такива само с целувки.

В списъка с проукции попадат дори "Остин Паурс”, "Нотинг Хил”, "Американски прелести” и филмите за Джеймс Бонд. Една от лентите с най-голямо сексуално съдържание се оказва "Американски пай”.

Повечето от филмите с много секс сцени показват секс без предпазни средства и в съвсем малка част се говори за контрацепция.

Водещи

Най-четени