Как хората около вас влияят на личния ви успех 05.06 | 07:03

Вие сте нещо средно между петте човека, с които прекарвате най-много време

От Микаела Мохарамян

Хората често се питат какво е необходимо, за да постигнеш целите в живота си. Дори някой да е достигнал върха според останалите, вътрешно той може да има нужда от съвсем различно нещо. Оказва се, че много важен фактор са хората, с които прекарвате най-много време.

"Вие сте нещо средно между петте човека, с които прекарвате най-много време.” - Джим Рон

Хората около вас определят как мислите, как действате и накрая - колко успешни ще бъдете.

По пътя

Ще срещнете много препятствия по пътя към щастието и успеха, но това май е пределно ясно на всеки един от нас. Представете си, че сте сеяч - вашите семена ще ограбени първо от птиците и те няма да ви дадат нищо в замяна. После семената ще попаднат на повърхността на почвата и отново ще ви оставят с едно голямо нищо. След това ще се озоват на трънлива земя, а слънцето ще грее толкова силно, че дори да имате едно растение, то ще умре още на първия ден. Отново никакво възмездие.

Един ден семената ще се озоват на подходяща почва и ще ви донесат желания успех. Единственият начин да се уверите, че ще успеете да се преборите с трудните моменти е да се обградите с правилните хора.

Кои са хората, с които прекарвате времето си?

Няма никакво значение колко сте умни. Няма значение колко сте талантливи, какво умеете, къде сте родени или от какво семейство идвате. Всичко, което е от значение, ако искате да бъдете успешна личност са хората около вас. Това обяснение е толкова просто, а същевременно толкова трудно за осъзнаване. Затова ще ви предложим едно много просто упражнение:

- Кои са петте човека, с които прекарвате най-много време? Например, имате 24 часа, съответно колко от тези часове прекарвате с кои хора (вероятно сред тях ще са някои членове на семейството ви, съпруг/съпруга, колеги и някои близки приятели). Напишете тези 5 човека на лист хартия (няма проблем, дори да са по-малко от 5).

- След това се попитайте: Кои са те? Какво правят с живота си? Колко са амбициозни, дали са успели, щастливи, оптимистични и ентусиазирани ли са?

- Преценете правилно дали тези хора ще са наистина онези, които ще ви помогнат в нужда. Дали те ви тласкат напред и окуражават, когато отидете при тях с нова идея, независимо каква е тя? Или ви казват, че няма да се получи? Дали ще застанат до вас, когато птиците вземат семената ви и после, когато семената паднат на трънлива земя?

-  Направете избор и решете с кого от списъка си искате да продължавате да прекарвате времето си. Не се притеснявайте ако никой или само един-двама сред вашите 5 човека отговарят на критериите ви за перфектност, които искате сами да постигнете. Давайте смело и намалете срещите с останалите. Вместо това увеличете времето, в което си отваряте добре очите и търсите хора, които искате да имате близо до себе си.

- Не се страхувайте да загубите някои приятели, подкрепа от семейството или каквото и да било друго, с което сте свикнали, защото това означава, че започвате да отделяте необходимото време и внимание, за да се обграждате с правилните хора и постепенно се откъсвате от неподходящите.

Списъкът

Имало едно време един човек, който успял да стигне от парцалите до скъпите одежди.

Този човек бил свикнал да живее с малката си заплата, но се чувствал като в капан. Капанът на собствения си живот. Огледал се наоколо, сред приятелите си и забелязал, че един от тях не бил особено умен или талантлив, но забогатял доста. Попитал този свой приятел как успял да си спечели това богатство и да стане милионер. Отговорът на богаташа бил прост: "подбери си подходящата компания."

Бедният взел присърце този съвет. Бързо забелязал, че всички останали негови приятели мразели тежката работа и нямали никакво желание за себеразвитие. Той веднага решил да направи списък с хора, които ще подобрят живота му и хора, които ще го завлекат надолу.

Ако някой можел да му повлияе положително, то той прекарвал колкото се може повече време  с този човек. Когато, обаче, видел, че определена личност ще го завлече в пропастта, не прекарвал повече от 5 минути с тази персона. След като следвал своя списък, мъжът станал милионер в рамките на 3 години.

Независимо дали го вярвате или не, в тази история има много истина. Хората, с които прекарвате времето си, ви изграждат. А как се виждате вие като съвкупност от качествата на своите пет човека? Искате ли да станете милионери? Помислете добре.


Водещи

Най-четени