Каква е разликата между добрия шеф и истинския психопат? 03.09 | 14:36

Един на всеки 25 шефовете на компании може би е психопат

От Кремена Бедерева

Един на всеки 25 шефовете на компании може би е психопат, според ново проучване.

Психопати са хора, без морални инстинкти, но много от тях са в състояние да скрият този си "недостатък", прикривайки го като една естествена способност да очароват и манипулират своите шефове и подчинени.

Докато някои психопати са външно агресивни, фактор като доброто възпитание може да се окаже полезно за тях. Те просто се вписват в работната атмосфера и остават незабелязани, имитирайки действията на колегите си и някак си се вписват в работния процес, незабележимо.

Капацитетът на "психопата" да се идентифицират и успява да показва качества си, му носи облаги, като дори мениджърите започват да им се възхищават и да им помагат да се изкачат по стълбичката на йерархията и успеха в работата.

Това прави почти невъзможно да се определи разликата между един психопат и един наистина добър шеф, смятат водещите психолози, провели изследването пред Би Би Си.

Пол Бабиак, психолог от Ню Йорк, смята, че "психопатите наистина не са тези хора, които ние си мислим, че са....Ние може да живеем с тях или дори да сме женени за тях в продължение на 20 г., че и повече, без да разберем, че човекът до нас или колегата ни в офиса е психопат".

"Част от проблема е, че много неща, които ние търсим в нашите шефове, психопатът може много лесно да ги имитира", обяснява още психологът, цитиран от в. Telegraph. "Тяхната естествена същност е да очароват останалите хора. Омагьосвайки по този начин и "потопявайки се" лесно в езика и стила на бизнес взаимоотношенията и работата, те стават едни харизматични лидери".

Проф. Боб Харе, от Университета в Канада, смята, че един на всеки 100 американци има някои от тези характеристики, присъщи на психопата. "Психопатът може действително да се поставят в твоята кожа и то интелектуално, а не само емоционално."

Т.е., те толкова добре разбират останалите, че някак си успяват да ни заблудят, (влизайки в нашето положение), че са един от нас. Това от своя страна им позволява да манипулират и да използват думи, с които да ни печелят, контактувайки с нас незабележимо.

Водещи

Най-четени