Каква е тайната на успешната кариера? 25.08 | 21:00

Проучване твърди, че няма нищо общо с квалификациите ни

От Велина Дерилова

Какво се изисква, за да успеете на пазара на труда в днешно време?

Може да ви се струва, че специализираните технически умения са единственият начин да се състезавате в трудните икономически условия, но това не е точно така, предава The Atlantic. За да успее наистина, това, от което се нуждае човек, са социални умения.

Как е възможно? Проучване твърди, че само в Съединените щати почти половината от съществуващите професии може да изчезнат поради автоматизация в следващите двайсет години.

Какво могат да направят хората по въпроса? Дейвид Деминг от Харвард предлага: "Да станат по-човечни". Деминг твърди, че социалните умения са станали все по-важни в последните десетилетия, особено за онези, които се стремят към позиции с високо заплащане. Според него работите, които изискват както познавателни, така и социални умения, са регистрирали по-голям ръст в заплащането от тези, изискващи математически и аналитични качества.

1556504

В бъдеще позициите, най-малко вероятно да бъдат автоматизирани, са тези, които налагат общуване с колеги и клиенти, а не само извършването на аналитични задачи. Те изискват още изцяло човешки дейности, като взимането на нечия гледна точка предвид. Тези нюанси на човешките взаимоотношения са нещо, което компютрите все още не са овладели.

Добрата комуникация е най-необходима, когато става дума за работа в екип и размяната на задачи в зависимост от персоналните умения.

"Човешките взаимоотношения на работното място включват екипни усилия, като работещите преценяват силните и слабите си страни и се приспособяват към променящите се обстоятелства", пише Деминг. "Тези нерутинни дейности са най-голямото предимство на хората пред машините."

Проучването твърди още, че завишеното търсене на социални умения отчасти е причината за намаляването на разликата в заплащането между мъжете и жените, тъй като нежният пол проявява по-високи нива на емоционална интелигентност.

1556499

Водещи

Най-четени