Каква е тайната на щастливия брак 25.03 | 07:00

Щастливият брак минава през съвместното вършене на домакинската работа, но не всеки да подхване различна задача, а заедно, "на 4 ръце"

От Кремена Бедерева

Щастливият брак минава през съвместното вършене на домакинската работа, но не всеки да подхване различна задача, а заедно, "на 4 ръце", установи американско проучване, цитирано от в. Daily Mail.

Изследователски екипи от университетите в Мисури и Юта, водени от Ерин Холмс, изследвали 160 брачни двойки, като  обърнали особено внимание на това как вършат домашната работа и обязаностите, свързани с отглеждането на децата. Специалистите установили, че двойките са много по-щастливи, когато отмятат  заедно всяко едно от задълженията.

И обратното - дори мъжът много да помага вкъщи, хармонията в брака се нарушава, ако  домашната работа се парцелира и всеки "оре своята нива".

"От проучването установихме, че не е толкова важно кой  какво и колко върши, коментира Холмс, допълва БТА. По-същественото е дали  партньорите се чувстват удовлетворени при разпределението на  задачите.

Констатирахме по недвусмислен начин, че съпругите са  много по-доволни и щастливи от разделението на труда, когато  работят заедно с половинките си". Обикновено мъжете поемат по-тежките задачи вкъщи, като  изнасянето на боклука и почистването на килимите, докато  дамите се заемат с по-леките, като миенето и прането.

Но това  било грешка. Най-правилно било всяко домашно задължение да се  дели наполовина. Бащите, които добре се разбират с децата, били по-склонни  да отмятат и домашната работа и това се оказало едно от  разковничетата за щастливия брак.

Изследваните двойки били на възраст между 25 и 30 години и имали минимум едно дете на 5 години или по-малко.  Най-проблемни се оказали тези семейства, които не поделяли  поравно домашните задължения или ги вършели поотделно. Бащите  започвали да вършат два пъти повече работа вкъщи, когато се  появяло на бял свят първото им дете.

При майките домашните им  задачи се увеличавали петкратно. Когато съпругите са доволни от помощта на партньора, това се отразявало глобално върху  брачното щастие.

Водещи

Най-четени