Какво да сложим на трапезата за Петровден? 29.06 | 12:40

Вижте и рецептите

От iNews

Празнични рецепти за Петровден

На 29 юни е Петровден. На този ден на трапезата се слагат следните ястия: прясна питка, прясно сирене, баница с масло и сирене, петровско пиле и кокошка с джанки.

На Петровден след прекадяване се раздават и ядат първите ябълки – петровки.

Прясна питка:

Необходими продукти: около 800 гр. брашно, 1 бакпурвер, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 400 гр. кисело мляко, 1 яйце, 1 чаена лъжичка сол. Смесете брашното със солта и бакпулвера.

Содата добавете към киселото мляко и разбъркайте да шупне добре. Направете кладенче в брашното и изсипете млякото, добавете и яйцето и омесете меко тесто.

Оформете на питка и изпечете в предварително загряна фурна на 180 градуса до готовност.

Петровско пиле:

Необходими продукти: 1 пиле около килограм и половина се измива добре. Подсушава се и се осолява. Намазва се много добре отвън и отвътре с краве масло. Пече се до готовност на 200 градуса.

Кокошка с джанки:

Необходими продукти: 1 кокошка около килограм, краве масло, сол, 50 гр. сланина, 20 гр. брашно, 1 глава лук, 1 едър домат, 1 супена лъжица червен пипер (може даже да е лют), около 600-700 гр. джанки, връзка пресен копър.

Приготвяне на кокошка с джанки за Петровден: Кокошката се нарязва на порции и се запържва в маслото. Добавят се сланината нарязана на парченца и лука на кубчета. Запържват се и те леко. Поръсвате с брашното и червеният пипер. Добавяте около 300 мл. вода и оставяте на тих огън да къкри докато месото стане готово.

Добавяте ситно нарязания домат и оставяте да къкри още 5 минути, след което добавяте изчистените от костилките джанки и оставяте да ври още 5 минути.

Готовото ястие поръсвате със ситно нарязания копър.

Десертът БЯЛ МЪЖ

Един семпъл десерт с предполагаема хилядолетна история е вкусният бял мъж. Това изкушение не се приготвя навсякъде в страната. Приготвя се единствено по места където има сведения, че са живели траки и келти. Траките са имали тъмен цвят на кожата, а келтите светъл. Хората в селото говорят, че от келтите е останал този десерт.

Навремето се е подслаждал с мед, днес го приготвяме със захар. Бял мъж се приготвя по Петровден, Илинден, Петковден и в края на лятото, когато прясното мляко е най-гъсто.

За приготвянето се използва овче прясно сирене, биволско или краве.

За да приготвите този десерт ще са ви необходими следните продукти:

1 кг. съвсем прясно несолено сирене (може и по-малко), 3-4 равни лъжици брашно, 3-4 лъжици захар.

Начин на приготвяне: прясното неосолявано сирене се натрошава в тиган. Слага се на котлона и се загрява при непрекъснато бъркане до стопяване (не бива да загаря) и се добавя брашното.

Бъркането продължава около 3-4 минути, за да може брашното да се изпече. Добавя се захарта, разбърква се още минута-две и се отмества от котлона. Насипва се в купички и се оставя да се охлади напълно. Десертът бял мъж се поднася напълно студен. Тук е момента да ви кажа, че хубавият и приготвен както трябва десерт трябва да има зърниста структура, а не да бъде на конци.

Не се притеснявайте ако по повърхността избият жълти капчици. Това е масло от сиренето и показател за качеството на млякото.

Водещи

Най-четени