Какво е Благодатният огън? 01.05 | 14:51

Ловък фокус на висш свещеник ли е, или Светлината на истината

От iNews.bg

Какво прадставлява благодатният огън?  Това ловък фокус ли е, или чудото, носещо Господнята светлина на истината? Отговорът успя да намНа този въпрос дълго време търси отговора руски физик - учен от Института по атомна енергия с помощта на прецизни инструменти. Преди време той успя да докаже, че Благодатният огън в действителност има Божествен произход. Ръководителят на лаборатория за йонни системи към института Курчатов Андрей Волков успя да направи това, което никой преди него не успя да направи - той проведе научен експеримент в храма на Божи гроб в Ерусалим. По време на спускане на Благодатния огън уредите са регистрирали рязко нарастване на електромагнитното излъчване.

52-годишният кандидат на физико-математическите науки Андрей Волков винаги се е интересувал от необичайното явление на спонтанното запалване на огъня в храма на Божи гроб, което се случва в навечерието на православния Великден.

Този огън се появява сам по себе си, а в първите няколко секунди, той не изгаря хората, дори вярващите си "мият" лицето и ръцете с него, като с вода.

Волков предположил, че този пламък има плазмен разряд. И тогава му дошла идеята за смелия експеримент – да измери електромагнитното излъчване в църквата по време на появата на Светия огън.

"Знаех, че това не е лесно – в светилището с оборудване може и да не ме пуснат, казва Андрей Волков. – Но все пак реших да поема риска, а всички инструменти да побера в едно "обикновена куфарче". Като цяло се надявах на успех. И ми провървя."

Ученият настроил така устройството: ако по време на появата на Благодатния огън се получи пик на електромагнитните полета, компютърът ще го фиксира. Ако пламъкът е само фокус за вярващите, тогава това няма да се случи.

Волков гледал как патриархът на Ерусалим влиза в храма с куп свещи. Хората, замръзват в очакване на чудото. В крайна сметка, според легендата, ако Благодатният огън не слезе при хората в навечерието на Великден, това ще отбележи приближаването на края на света.

Фактът, че е станало чудо, Андрей Волков, разбира преди всички останали в храма – инструментите му показват скок на електромагнитното поле!

Физикът казва : "Вече е ясно, че Светият Огън не е създадена от хора. Това не е лъжа и измама - физическите му "следи" могат да бъдат измерени! И това необяснимо досега отделяне на енергия може да се нарече Божието послание."

 

За християните доказателствата обаче са излишни, защото проявата на Божественото чрез чудо укрепва вярата, а идеята за Бог не може да бъде заключена в каквито и да е формули.

Водещи

Най-четени