Какво е да си блогър 18.09 | 10:57

Вероника Благоева е само на 18 години. Въпреки крехката си възраст обаче, тя е изградила свой личен стил, който няма как да остане незабелязан по софийските улици

От Станислава Добрева

Вероника Благоева е само на 18 години. Въпреки крехката си възраст обаче, тя е изградила свой личен стил, който няма как да остане незабелязан по софийските улици. Запознайте се с него в галерията на Jenite.bg.

Тя е различна. Провокативна и интересна. Ученичка е в Националната гимназия за приложни изкуства "Свети Лука", едновременно с това поддържа личния си блог и се занимава със стайлинг на свободна практика.

Определя се като динамична и припряна натура. Уверено заявява, че успява да сграбчи колкото се може повече от благата на родината ни.

Как определяш стила си?

- Стилът ми е ужасяващо еклектичен. Или пък може би аз самата си въобразявам, че е такъв. Фактът, че умирам да правя безумни комбинации, ме навежда на тази мисъл. Обожавам смесицата от кожа и леки ефирни материи. Винаги клоня към тъмната гама - ако може всичко да е черно и тук-там да се прокрадва някой масивен аксесоар - животът ми би бил същински рай!

Какво го вдъхновява?

- Повечето хора намират идеалното вдъхновение в някоя дадена личност. Така е бързо, лесно, вкусно. Аз не одобрявам този вид интелектуално плагиатство и съвсем скромно мога да заявя, че у този тип хора има пълна и съвършена липса на въображение и морал.

Не си правя труда да търся вдъхновението, тъй като то само ме намира. Разбира се, съвсем сама избягвам досадната играта на криеница. Когато човек чете достатъчно много, когато стотици списания и блогове са минали многократно през съзнанието му, той си е подсигурил ежедневната доза вдъхновение, така както си подсигурява хляба.

Стилът е начин да изразиш себе си - всеизвестно. От нас самите зависи какъв прогрес ще постигнем в рамките на личността си. Стилът ни е само и единствено житейски спътник.

Кое и кога се роди първо: любовта ти към модата или желанието за себеизразяване? И резултат ли са едно от друго?

- Вярвам, че първичната нужда за себеизразяване идва с първата глътка въздух. Всеки човек открива сам за себе си чрез каква форма ще отразява същността си. Модата е само средство. Но то в никакъв случай не бива да бъде подценявано.

Страстта ми към дрехите бе насадена от майка ми. Въпреки че визуално изглеждаме съвсем различно (и слава богу) - тази необяснима любов ни обединява. Ние никога не сме живели заедно в съзнателния ми живот. Още когато бях на 4 годинки тя замина на едно много красиво и далечно място. Всичко, което получавах от нея, бяха огромни колети с приказни дрехи, които в скромната ни родина придобиваха още по-голямо обаяние.

Какво ти дава модата?

- Освен безбройните коментари по градските улици и вторачените чифтове очи, модата не ми дава кой знае колко на родна земя. Искрено се забавлявам, когато доловя пълно неразбиране в празния поглед на драгите сънародници. Ние сме народ, претърпял толкова много - както хубаво, така и лошо. А, комичната част е, че 80% от братята не знаят нито за едното, нито за другото.

Все още има хора, които смятат, че 9 септември е празник свещен. Не мога да се сърдя. Една тиха въздишка и всичко се преодолява.

Но, какво ли разбирам аз - едно младо момиче, израснало и продължаващо да расте в годините на прехода.

Ще ми се да държа песимизма настрана! Поглеждайки обективно на този въпрос - отново, няма как да не споделя, че модата ме тласна към едни определени хора, за чието присъствие в моя живот благодаря и ден, и нощ. Тя - изкусната вълшебница, помогна за изграждането ми като личност.

Как определяш понятието "стрийтстайл" и има ли го в България?

- Понятието "стрийтстайл" се обяснява елементарно. Това е мода, пренесена на улицата. За съжаление, в България няма мода, какво остава за успешна транзакция. Опитите на българските стрийтстайл сайтове да уловят суровия вид на София бяха успешни първите два месеца. По-нататък дори хората, стоящи зад тези проекти, които "вряха" от ентусиазъм, стигнаха до заключението, че май не ще го бъде.

Причината е много проста и май всички вкупом се досещаме каква е тя. Вечният негативизъм и всеобщата интелектуална пустота смазват каквото и да било развитие в тази област. В момента, в който се появи някой смел, авангарден образ, читателите го сдъвкват, изплюват, че и дори го смазват за десерт. Не вярвам, че нещичко би могло да се роди в тези враждебни условия, поне не за сега.

Кои са актуалните трендове за есенно-зимния сезон?

- Колкото и банално да звучи – има от всичко по много. Сякаш идеята за "тренда" отдавна е размита. Положителната страна в подобен мултитрендов случай е, че всеки може да си даде ясна сметка какво би му подхождало специално на него.

Това обобщение не е отговор на въпроса, за това колкото и да е трудно и обширно, бих се опитала да отговоря както подобава.

Черното е новото черно, драги читатели. Всички заклети привърженици на този цвят могат спокойно да прекаляват с него, без да се срамуват. Ако измежду тъмната масовка е прибавена гладка кожа, свръхширок втален колан или масивно бижу – значи всичко е под контрол.

Познатите ни до болка "пеплум" силуети и пастелни цветове, за добро или за лошо, ще ни съпътстват и през студения сезон. Заедно с тях остава и добре познатото ни войнишко излъчване – разбира се, със силно модернизирано звучене. Принтовете продължават да бъдат актуални и се страхувам, че този сезон ще влязат с още по-голяма сила.

Новобранците тази зима са тежкият барок, шотландските карета, фолклорните мотиви и свръхразширените форми – силно вталени за контраст. Казвайки "тежък барок", се опитвам да подканя всички да прекрачат собствените си граници, но все пак да бъдат внимателни и да правят всичко с вкус. Дори Dolce & Gabanna се справиха с тази тежка задача този сезон, какво остава за нас, обикновените хора.

Можете спокойно да извадите забравените карирани сака, панталони и шалове – стига да бъдат правилно съчетани, те ще придобият съвсем нов облик. Комбинацията от кожа и каре е силно препоръчителна. Прибавяйки утрависок ток към всяка една дреха, вие вдъхвате нов живот.

Моят личен любимец за този сезон е ширещото се навред кадифе. Рокли с максимални дължини, изработени от този материал, както широки панталони, сака и шапки са силно препоръчителни. Разбира се, за най-смелите!

Що се отнася до аксесоарите – мотото е "Колкото повече, толкова повече". Като се започне от фиби за коса и се стигне до облечени ултрависоки токове – всичко е в духа на барока. Изобщо, всичко, което се е считало за табу, е разбито. Ако не желаете да причинявате страдания на краката си, се обърнете към крещящо актуалните пантофки - силно напомнящи на онези от кралските дворове. Те осигуряват комфорт, аристократично излъчване и безспорно са класика в жанра тази есен.

От къде идва името на блога ти?

- Преди няколко години прекарах едно незабравимо лято далеч от нашите географски ширини. За "прощален" подарък ми бе връчен един разбираемо защо сантиментален парфюм - "Insolence" с марка Guerlain. Когато се върнах обратно в суровата реалност, той беше много важен за мен. Пренасяше ме обратно в други измерения. До толкова всички около мен бяха свикнали с аромата му, че не можеха да сбъркат присъствието ми.

Когато регистрирах блога си, бях сигурна, че искам да използвам точно това внушение - моето неуморно присъствие, заровено в пластовете страници. Исках да ухае на мен - непрестанно.

Защо започна да се изявяваш като блогър?

- Всичко се случи много непринудено. Винаги съм си мечтала за една основа поле за изява - каквато и да е била тя - а това бе идеалната възможност. Първоначално качвах много безумни неща - снимки от партита, любими фотографии, видени тук и там - въобще имаше огромна липса на концепция. В последствие, заедно с мен се разви и блогът ми.

Цялото интервю с Вероника може да прочетете на Jenite.bg.

Водещи

Най-четени