Какво е да си лайф коуч? 13.09 | 11:09

Какво е да си "треньор за живота" разказва Ева Кулева

От Станислава Добрева

"Лайф коуч" е една от онези хубави и "чисто български" думи, чиято дефиниция се нуждае от допълнително разясняване. Понятието си няма конкретен нашенски еквивалент, затова и ползваме английския термин.

Буквално, длъжността се превежда като "треньор за живота". Специалист, който помага на хората да открият липсващото звено в развитието си, мотивира ги да се изправят срещу страховете си, дава им сила да продължат напред.

Jenite.bg
разказват за тази необичайна професия. За нея разказва Ева Кулева, която се занимава с професията.

Ева Кулева започва да се интересува от психология още в 6-7 клас и книгите на и за Фройд са първите, които я въвеждат в необятната материя. По-късно обаче започва да се занимава с маркетинг и реклама, на които посвещава 10 години от живота си. Споделя, че освен от психология, личностно развитие и реклама, се интересува от кино и отделя много време, за да пътува по света и да го опознава.

"Работата ми е да вдъхновявам клиентите си да намерят баланса и радостта в живота си. Правя го, като им помагам да дефинират целите си в личния и професионалния живот, както и тяхната собствена стратегия за постигането им. Житейските амбиции са индивидуални и са свързани с това, което ни кара да се чувстваме спокойни и удовлетворени. Това, което придава смисъл на живота ни", разказва Кулева.

"Коучингът се основава на вярването, че всеки човек разполага с необходимите ресурси да постигне целите си. Затова коучът не дава съвети, нито отговори, а помага да намериш своите отговори", категорична е дамата.

Две са предпоставките за успешен коучинг - искреност и желание за промяна. Успехът на коучинга зависи от готовността на клиента да поема рискове и да опитва нови подходи за постигане на целите си.

Има различни начини за усвояване на коучинг знания и умения. Има редица книги за самообучение, както и организации, които предлагат курсове и сертифициране. За да бъдеш успешен коуч обаче, са необходими познания по психология, практически опит и работа върху себе си, убедена е Кулева.

Цялото интервю с Ева Кулева може да прочетете на Jenite.bg.

Водещи

Най-четени