Какво е общото между менюто на Белия дом и Ватикана 05.04 | 07:46

Хърватските трюфели, макар и с неприятен мирис, са сред най-ценените в света

От Олга Андреева

Бели трюфели от хърватския полуостров Истра могат да се намерят на трапезата на всеки, който е готов да похарчи 6000 евро за килограм от този деликатес, а ястието зиганте, което се  приготвя от тях, е задължително в менюто на Белия дом и Ватикана, съобщи радио Свободна Европа, цитирано от БТА.

Според познавачите гастрономи трюфелите от Истра са кралица на гастрономията, макар гъбата да е безформена на вид и с неприятен мирис.

Трюфелите растат под земята и могат да бъдат открити само от специално обучени кучета. Хърватските бели трюфели са сред най-ценените в света. Цената им се променя от час на час, като цената на златото. 

Миналата година в Истра имаше много малко трюфели, така че цената на килограм за първо качество бял трюфел достигаше и до 6000 евро, а за черен - от 800 до 1000 евро, казва събирачът на трюфели Кръсто Белич.

Трюфелите се преработват и в подправка, наречена тартуфати. Освен като гастрономически деликатес, известен още в древния Египет, Гърция и Рим, трюфелите се смятат и за мощен афродизиак.

Най-големият екземпляр, намиран досега, е именно от Истра. Тежи килограм и 320 грама и от него е приготвена вечеря за 100 гости.

Водещи

Най-четени