Какво е общото между хората и птиците? 17.02 | 12:38

Гените, които се активират при човешкия говор, са сходни с онези, които се задействат при пеенето на птиците

От Ралица Стоянова

Гените, които се активират при човешкия говор, са сходни с онези, които се задействат при пеенето на птиците. Това откриха учени от университета Дюк, цитирани от ЮПИ.

Свързаните с говора генни продукти в човешкия мозък съответстват на сходни молекули в зони за вокални комуникации в мозъците на зебровата амадина и вълнистото папагалче, но не и в  мозъците на гълъбите и пъдпъдъците. 

Получените резултати показват, че сходното поведение и невронните връзки за комплексни характеристики като говор и пеене водят до приблизително еднакви генетични промени, заяви невробиологът Ерик Джарвис от университета, пише БТА.

Джарвис и колегите му установили, че у пеещите птици има връзка между фронталната част на мозъка и нерви в задната му част, които контролират движението на мускулите. Това позволява на тези хвъркати да пеят. 

Джарвис е съставил теория за произхода на вокалното обучение, която описва как нервни системи в древността, използвани за контрол на движенията, са еволюирали в такива, свързани с пеенето при птиците и говора при хората.

Водещи

Най-четени