Какво забраниха в Китай? 25.04 | 21:57

Яденето на редки животни се наказва със затвор

От Пламена Вълчева

Китайските власти възнамеряват законодателно да забранят употребата в храната и използването за производство на средства за народната медицина на редки животни и части от телата им, предава Reuters.

Ръководството на Китай планира въвеждането на наказания - лишаване от свобода за срок до десет години - за нарушителите на закона за опазване на редките животни и на тези, които са на границата на изчезване. В Китай такива са 420 вида, в това число пандите, хималайските мечки, мравоядите, рокселановите ринопитеци (Rhinopithecus roxellanae) и други животни.

Китайските депутати са на мнение, че новите законодателни мерки трябва да засегнат също потребителите и купувачите на животни, уловени по незаконен начин. Според тях именно те стимулират нелегалния улов на редките видове в страната, където напоследък консумацията на подобни храни е по-популярна от всякога.

Причината е, че все повече хора печелят добре и могат да си позволят да си купуват скъпи стоки, включително месото на редките животни. Смята се, че консумацията им е белег за определен социален статус.

Животинският свят в Китай страда не само от бракониерите, но и от активното усвояване на естествените места за обитание на различните представители на местната фауна. Дивите земи се превръщат в селскостопански и така животните се лишават от възможността да живеят на обичайните си територии. В стеснените условия дивите зверове се размножават лошо и популациите им непрекъснато намаляват., допълва БТА.

В китайската кухня има много екзотични блюда, в които влизат непривични за западните жители съставки. Такова е например месото на мравоядите. А някои части от телата им се използват в народната медицина.

Водещи

Най-четени