Какво задължително се слага на масата за Цветница? 13.04 | 12:20

Празникът попада в периода на Великия пост

От iNews

Цветница винаги се пада в неделята преди Великден и попада в периода на Великия пост. Това означава, че трапезата трябва да бъде постна, но това в никакъв случай не я прави бедна. Напротив – българската кулинарна традиция предлага изобилие от вкусни и ароматни ястия, подходящи за този ден.

Основни ястия на трапезата

Постни сарми с ориз и подправки – класическо ястие, което съчетава вкус и лекота.

Пълнени чушки с боб или ориз – ароматно и засищащо предложение, често украсявано с магданоз или люспи от червен пипер.

Печени картофи с подправки – просто, но обожавано ястие.

Гъбена чорба или гъбена яхния – идеална алтернатива на месните супи в постния период.

Зеленчукови салати – пролетта носи със себе си свежи продукти като репички, зелен лук, маруля и краставици. Те не само красят трапезата, но и придават лекота на менюто.

Обреден хляб и постни козунаци

В някои краища на България домакините месят обреден хляб, който украсяват с плетеници и флорални мотиви. Макар козунакът да е типичен за Великден, все по-често се появява и на Цветница – особено в модерната градска кухня. Разбира се, той трябва да бъде постен – без мляко и яйца.

Мед и плодове

На трапезата често присъстват пчелен мед и сушени или пресни плодове – символи на здраве и благоденствие. Те също така са подходящи за лек десерт в края на обилния обяд.

Напитки и украса

Обичайно се поднасят безалкохолни напитки, чайове с билки и плодови компоти. А като част от обредната символика, трапезата се украсява с върбови клонки и сезонни цветя, които напомнят за значението на празника – възкресение и ново начало.

Цветница е празник на надеждата, а българската трапеза е нейното огледало – постна, но богата, смирена, но топла и уютна. В този ден не просто се храним – събираме се с обич, благодарност и вяра в доброто.

Водещи

Най-четени