Какво казва за вас любимият ви цвят 08.05 | 11:23

И дали различните цветове влияят на настроението ви

От Микаела Мохарамян

Запитвали ли сте се някога какво означават цветовете или дали цветът на дрехите, които носите е повлиян от настроението ви?

В различните култури, цветовете имат различни значения. Но едно американско проучване е обединило най-достоверните от всички.

Черно

Това е цветът на авторитета и властта. Популярен в е модата, защото прави хората визуално по-слаби. Освен това е стилно и никога не излиза от мода.

Намеква за послушание и покорство. Свещениците носят черно, за да покажат смирението си пред Бог.
Някои модни експерти казват, че жена, която носи черно показва покорство пред мъжете.

Но това е само според някои, спокойно. Черните тоалети намекват и за мощ, а понякога правят носещия ги да изглежда арогантен и лош. Митичните злодеи като Дракула често са облечени в черни одежди.

Бял

Булките носят бяло като символ на невинност и чистота. То още е стил, нежност и педантичност.
Бялото отразява светлината и е типично летен цвят. Популярно е сред интериорните украси и модните тенденции, защото е светло, неутрално и си подхожда с всичко. Уви, белите дрехи най-лесно се цапат и са трудни за поддържане. Точно затова докторите и сестрите носят бели дрехи, за да покажат стерилност.

Червено

Най-емоционалният цвят! Червеното стимулира учестен пулс и дишане. Това е и цветът на любовта.
Червените дрехи привличат вниманието и придават изтънченост на носещия ги. Но все пак не забравяйте емоционалната нотка - именно заради нея червеното няма да помогне, когато сте в спор или просто преговаряте.
В декорацията червеното обикновено е използвано като акцент. Декораторите казват, че ако искате да привлечете внимание, то червената гарнитура е точно за вас.

Най-романтичният цвят - розовият - е по-успокояващ. Затова спортните отбори често боядисват съблекалните, ползвани от противниците им в розово. Целта е опонентите да загубят енергия.

Синьо

Цветът на небето и океана е един от най-популярните. Предизвиква обратната на червения цвят реакция. Спокойствие, мир, синьото кара тялото да отделя успокояващи химикали, затова често е слагано като декор в спалните.

Но този цвят може да бъде студен и депресиращ. Модните консултанти препоръчват да носим синьо на интервюта за работа, защото символизира лоялност.
Освен това, хората са по-продуктивни в сини стаи, а проучванията показват, че щангистите са способни да вдигнат по-голяма тежест в сини спортни салони

Зелено

Това е най-модерният цвят за декорация, защото символизира природата. Зеленият цвят най-лесно бива възприет от окото и подобрява зрението. Хората, които чакат, за да се появят по телевизията, стоят преди това в "зелени стаи”, за да се успокоят.  Приятен, освежаващ цвят. Болниците често използват зеленото, защото успокоява пациентите.
В Средновековието булките носели зелено, за да символизират плодородност.

Жълто

Весел слънчев цвят, който привлича много внимание. Много хора го смятат за оптимистичен цвят, но, всъщност, хората са по-склонни да изгубят търпение и нерви в жълта стая, а бебетата да плачат повече. Това е най-трудният за възприемане от очите цвят, затова може да има много негативен и натоварващ ефект. Положителното е, че жълтия цвят забързва метаболизма.

Лилаво

Кралският цвят, символизиращ лукс, здраве и изтънченост. Женски и романтичен. Но, понеже е по-рядко срещан в природата, може изглежда изкуствен.

Кафяво

Устойчиво, надеждно, кафявото е цветът на земята и изобилства в природата.
Светлокафявото е символ на естественото и искреното, а тъмнокафявото е цветът на гората и кожата на много горски обитатели.

Този цвят може да е тъжен и мечтателен. Мъжете най-често са склонни да посочат кафявото като любим или поне предпочитан цвят.

Зеленото, кафявото и червеното са най-популярните цветове за храни. Червеното често е използвано в ресторантите за украсяване, защото стимулира апетита.

Водещи

Най-четени