Какво не ви трябва да работите 04.10 | 07:38

Някои професии изглеждат престижни, а всъщност са изпълнени със стрес

От Евгени Бърдаров

Да изберете най-подходящата професия за вас никак не е лесна задача. Тя трябва да отговаря на интересите и възможностите ви, като същевременно ви носи достатъчно пари.

Има професии, за които всички си мислим, че са много престижни и високоплатени - шеф на банка или голяма компания и подобни. Свалите ли обаче "розовите очила", ще видите, че се плаща висока цена, за да упражнявате тези професии и това е стресът.

Класация обобщава 12-те най-надценени професии през 2012 г. в САЩ. На 12-о място е тази на психолога. Психолозите са изправени пред голям стрес, тъй като работят почти изцяло с "трудни" клиенти. Десетото място е отредено на архитектите.

Спукването на балона на жилищния пазар и стагнацията ограничават повечето сектори на строителството през последните години. Този факт от своя страна ограничава възможностите на архитектите.

Стресиращата работна среда също допринася за ниското котиране на тази професия. Онези, които все пак решат да си изкарват парите с архитектура, трябва да се подготвят за ниско заплащане и много стрес.

Сред другите стресиращи професии се нареждат и пилотите.

Кои са другите надценени професии, които е добре да избягвате, прочетете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени