Какво не знаем за нас 07.06 | 21:02

Знаете ли, че човешката кожа има четири цвята?

От Теодора Деянова

Човек цял живот не спира да се изненадва от невероятните способности на тялото си и съвършенството на човешкия организъм. От uphaa.com добавят порция любопитни факти за собственото ни тяло.

Позицията на тялото повлиява паметта ни

Не можете да си спомните датата на годишнината от сватбата? Опитайте се да приклекнете на едно коляно.

Спомените са заключени в нашите сетива. Миризма или звук могат да извикат далечна картина от детството. Връзките могат да бъдат очевидни или неразгадаеми.

Едно скорошно проучване помогна за дешифрирането на тази връзка. В статия от януарско издание на "Cognition” се твърди, че моменти от миналото ви много по-лесно могат да изникнат в съзнанието ви, ако застанете в подобна позиция на тази, която сте заели по време на събитието, което се опитвате да си спомните.

Кожата ни има четири цвята

Всяка кожа без оцветяване би изглеждала кремаво бяла. Кръвоносните съдове, които са директно под кожата, добавят червения цвят. Жълтият пигмент обогатява "платното" с втори нюанс, а на последно място меланинът, чието образуване се стимулира от слънчевите лъчи, придава на кожата тъмен, кафяв или черен цвят.

Тези четири нюанса се комбинират в различни пропорции, за да създадат всички цветове на кожата, които са познати на земята.

Големият мозък води до тясна челюст

Еволюцията не е перфектна. Ако беше, сигурно щяхме да имаме крила вместо мъдреци. Понякога безполезни качества се развиват при видовете само защото не причиняват вреда. Но мъдреците не винаги са били тези "безполезни" зъби, които са изключително досадни за стоматолозите.

Преди много време те са се използвали като четвърти "чифт" кътници, които спомагали за по-доброто сдъвкване на приеманото месо. Но тъй като мозъкът ни се е развил, челюстната ни структура се е променила, като в резултат ни оставя със скъпо струващо количество зъби.

Храната захранва мислите ни

Макар че отнема само 2 процента от общото тегло на тялото, мозъкът има нужда от 20 процента от кислорода и калориите на организма. За да запазим мозъка си добре "зареден", е необходим постоянен приток на кислород, който навлиза от три главни артерии. 

Светът се смее с нас

Дори само наблюдаването на някой, който се прозява, може да предизвика същото поведение и у нас. Но скорошно проучване потвърди, че и смехът е социален знак за мимикрия.

Долавянето на смях от организма стимулира тази част от мозъка, която е свързана с движението на лицевите мускули.

Мимикрията играе важна роля в социалното взаимно влияние. Намеци като кихане, прозяване, смях и плач могат да бъдат начини за създаване на силни социални връзки.

Най-четени