Какво не знаем за фондюто в някои държави 04.01 | 15:54
Ето как приготвят ястието в отделни краища на света
Фондю е швейцарско и френско ястие от топено сирене, което се сервира в обща купа над преносима печка със свещ и се консумира чрез потапяне на хляб в сиренето, като се използват вилици с дълъг ствол. От 50-те години на миналия век терминът "фондю” е обобщен за други ястия, в които храната е потопена в обща течност. Има четири вида популярни ястия фондю, съобщават от foodpanda. А ето и кои са те:
Швейцария - фондю за сирене
През 18-ти век произходът на фондю започва в Швейцария като начин да се използват стари сирена и хляб за хранене на семейства, които имат ограничен достъп до пресни храни през зимата. Тъй като сиренето старее, а хляба става застоял, е по-трудно да се яде. Местните селяни установили, че ако загреят сиренето с вино, чесън и билки, те биха могли да натопят остарялия си хляб, който да се смекчи, когато се потопи в ароматната смес от сирене. Този начин на готвене на топъл уютен огън се превърна в швейцарска зимна традиция, известна като фондю. Думата фондю идва от френската дума "fondre", което означава "да се стопи".
Франция - месно фондю
Фондюто с месо също има ранен произход. През средновековието във френския регион Бургундия работниците на лозята трябвало да бъдат на полето цял ден и не можели да се приберат, за да хапнат. Тогава те измислили начин да си приготвят храна навън. Наименованието на този тип фондю се приписва на тези лозарски работници от Бургундия: Фондю Бургинон.
Китай - бульон фондю
По-леката версия на месното фондю, Фондю Корт Буйон, произхожда от Азия преди много години. Един мъж от Швейцария бил на посещение в Китай и му било сервирано ястие, много приличащо на фондю, но течността, използвана за потапяне, била бульон. Той разказал на готвачите за оригинално фондю и така се родила идеята за азиатското.
Америка - шоколадово фондю
Шоколадовото фондю или десертното фондю е американско изобретение и се ражда в средата на 20-ти век. Плодове или курабии се потапят в разтопен шоколад. Фондю не е просто храна, то е преживяване!
Водещи
-
Кафето става все по-скъпо, а ситуацията продължава да се влошава
Рекордни цени на борсата
28.11 | 12:17
-
БСП са бесни на доайена на парламента Силви Кирилов
Силви Кирилов обяви 30 минути почивка и свика консултации на партийните лидери. Развръзката...
28.11 | 11:59
-
Седми опит за избор на председател на Народното събрание
Съпредседателят на „Продължаваме промяната–Демократична България“ Кирил Петков изрази надежда...
28.11 | 11:30
Най-четени
-
КЕВР обсъжда ново поскъпване на водата от 2025 година
28.11 | 08:45
-
Денков: От наша страна направихме всичко възможно
Депутатът от „Продължаваме Промяната – Демократична България” акад. Николай Денков коментира...
28.11 | 09:30