Какво не знаем за фондюто в някои държави 04.01 | 15:54
Ето как приготвят ястието в отделни краища на света
Фондю е швейцарско и френско ястие от топено сирене, което се сервира в обща купа над преносима печка със свещ и се консумира чрез потапяне на хляб в сиренето, като се използват вилици с дълъг ствол. От 50-те години на миналия век терминът "фондю” е обобщен за други ястия, в които храната е потопена в обща течност. Има четири вида популярни ястия фондю, съобщават от foodpanda. А ето и кои са те:
Швейцария - фондю за сирене
През 18-ти век произходът на фондю започва в Швейцария като начин да се използват стари сирена и хляб за хранене на семейства, които имат ограничен достъп до пресни храни през зимата. Тъй като сиренето старее, а хляба става застоял, е по-трудно да се яде. Местните селяни установили, че ако загреят сиренето с вино, чесън и билки, те биха могли да натопят остарялия си хляб, който да се смекчи, когато се потопи в ароматната смес от сирене. Този начин на готвене на топъл уютен огън се превърна в швейцарска зимна традиция, известна като фондю. Думата фондю идва от френската дума "fondre", което означава "да се стопи".
Франция - месно фондю
Фондюто с месо също има ранен произход. През средновековието във френския регион Бургундия работниците на лозята трябвало да бъдат на полето цял ден и не можели да се приберат, за да хапнат. Тогава те измислили начин да си приготвят храна навън. Наименованието на този тип фондю се приписва на тези лозарски работници от Бургундия: Фондю Бургинон.
Китай - бульон фондю
По-леката версия на месното фондю, Фондю Корт Буйон, произхожда от Азия преди много години. Един мъж от Швейцария бил на посещение в Китай и му било сервирано ястие, много приличащо на фондю, но течността, използвана за потапяне, била бульон. Той разказал на готвачите за оригинално фондю и така се родила идеята за азиатското.
Америка - шоколадово фондю
Шоколадовото фондю или десертното фондю е американско изобретение и се ражда в средата на 20-ти век. Плодове или курабии се потапят в разтопен шоколад. Фондю не е просто храна, то е преживяване!
Водещи
-
Главчев: България има амбиция тази година да премине през възможно най-голям брой прегледи в комитетите на ОИСР
Премиерът Главчев посочи, че страната ни има готовност за интензивни преговори. „Стремим се да...
02.05 | 18:00
-
Удря ни силна магнитна буря: Как да се предпазим?
Астрономите предупреждават, че въпросното изригване, ще окаже влияние на навигационната...
02.05 | 17:40
-
МЗ с важно уточнение по казуса с частната болница "Мама и аз"
Във връзка с постъпили запитвания, Министерство на здравеопазването Ви уведомява, следното: По...
02.05 | 17:20
-
В сезона на активност на кърлежите се препоръчва избягването на зони с висока трева и храсти, както и гористи местности.
Също така хората се съветват да носят дрехи със светъл цвят.
02.05 | 17:00
Най-четени
-
Велики четвъртък - най-важният ден от страстната седмица
Вярва се, че през тази нощ момите сънуват човека, за когото ще се омъжат, като слагат пръстена...
02.05 | 09:00
-
В сезона на активност на кърлежите се препоръчва избягването на зони с висока трева и храсти, както и гористи местности.
Също така хората се съветват да носят дрехи със светъл цвят.
02.05 | 17:00
-
Времето през май: От 3 до 33 градуса
Очаква се средната месечна температура да бъде около и над нормата, прогнозират от НИМХ
02.05 | 09:30
-
БСП регистрира в ЦИК листата си с кандидати за изборите за Европейски парламент
От социалистическата партия се работят за преразглеждане на зелената сделка, изравняване на...
02.05 | 15:57