Какво не трябва да се яде сурово 04.05 | 12:06
Някои продукти имат изненадващи свойства, ако не ас обработени термично

Знаете, че трябва да избягвате сурово месо и яйца, нали? Но има много други храни, които определено искате да приготвите преди ядене, а някои от тях могат да ви изненадат. През последните години центрове за контрол на заболяванията са идентифицирали различни патогени и съставки, които не трябва да бъдат приемани в сурово състояние. Foodpanda, подбра храни, които да подлагаме на термична обработка преди консумация.
-Картофи- Яденето на картофи сурови може да предизвика подуване на корема и нежелани стомашно-чревни ефекти, защото картофите съдържат нишестета, които не са устойчиви на храносмилането.
-Фасул- Ето още една нормално здравословна храна, която може да бъде опасна, ако се яде по грешен начин. Червеният боб е пълен с протеини, фибри и антиоксиданти, но яденето им може да доведе до поражение на стомаха.
-Сурови, не добре изсушени колбаси- Тези колбаси могат да се заразят с определени бактерии когато са сурови. Когато обаче се изсушат, бактериите в колбасите умират и може да ги хапвате спокойно.
-Мляко- Млякото, което идва направо от крава, без да се пастьоризира, може да съдържа вредни бактерии като Е. coli и Salmonella
-Някои видове бадеми- Бадемите, които познаваме и обичаме, се наричат "сладки бадеми" и има някои отлични здравословни причини да ги ядем. Горчивите бадеми приличат на своя братовчед. Те са вид сладки бадеми, но съдържат циановодородна киселина, която е опасна комбинация от циановодород и вода
-Патладжан- Суровият патладжан съдържа соланин, същият токсин, който прави суровите картофи проблематични. В частност "Младите патладжани" или патладжаните, които са били събрани в началото на живота им, съдържат по-голямата част от този токсин.
-Гъби- Гъбите съдържат множество полезни свойства, включително антиоксиданти, витамини от група В и калий. Някои лекари отбелязват обаче, че топлината е необходима, за да се освободят някои от тези хранителни вещества и ползи. Освен това, суровите гъби са известни с това, че са трудно смилаеми и са сред най-концентрираните източници на естествено срещащ се токсин, агаритин.
Водещи
-
482 000 са диабетиците в България
Стрес, нездравословно хранене, малко сън и липса на физическа активност водят до затлъстяване,...
14.10 | 17:59
-
Министър Пешев награди с парична премия Карлос Насар
„С невероятния си талант, силен спортен дух и постоянство ти доказа, че мястото на българските...
14.10 | 17:45
-
Кремъл приветства желанието на Тръмп за мир в Украйна
Москва даде да се разбере, че ще сметне подобна доставка за опасна ескалация на войната
14.10 | 17:30
-
Нешка Робева разкри заветите на Ванга от Рупите
Тя сподели, че за нея леля Ванга винаги е била учител на световно, вселенско ниво
14.10 | 16:59
Най-четени
-
Полицаи крият камера за скорост зад кофи за боклук
Това е поредният пример за "креативен" подход от страна на униформените в региона, след като...
14.10 | 14:45
-
Над 360 000 българи работят и след пенсия за 16 лева отгоре
Средното увеличение на месечната пенсия в резултат на допълнителния стаж е 16,36 лева
14.10 | 10:30
-
6 държави, в които бензинът е по-евтин от водата
. В същото време литър бутилирана вода се търгува за около 0,60 долара заради срив в...
14.10 | 10:45