Какво ни показва днешното лого на Google? 12.05 | 10:40

104 години от рождението на британската химичка Дороти Ходжкин

От Пламена Вълчева

Понякога Google ни изненадва с интересни и нови изгледи на логото си. Днес то отново е различно в чест на една личност. 

На този ден честваме 104 години от рождениео на Дороти Кроуфут Ходжкин.

Бртитанската химичка е получила обществено призвание за приноса й в развитието на 1275626кристолографията на протеините. 

Сред най-значимите й открития са потвърждаване на структурата на пеницилина, която Ернст Борис Чейн и Едуард Авраам преди това само са предполагали, и структурата на витамин B12, за което тя е наградена с Нобелова награда за химия.

През 1969 г., след 35 години работа и пет години след спечелването на Нобеловата награда, Ходжкин успява да разчете структурата на инсулина. Рентгеновата кристалография става широко използван инструмент и е от решаващо значение за по-късното определяне на структурата на много биологични молекули, където познаването на структурата е от решаващо значение за разбирането на тяхната функция. Тя е призната като един от учените пионери в областта на рентгеновите кристалографски изследвания набиомолекулите.

Ходжкин е родена на 12 май 1910г. в Кайро. До 11-ата си година Дороти посещавала различни училища в Англия, а след това завършва класическа гимназия в Норфолк. Тя проявява голям интерес към  крисатлография още в ранните си години.

През 1937г. се жени за Томас Ходжкин и заедно имат три деца. Заедно с колегите си в Кембридж през 1934г. прави  първите по рода си научни изледвания на пепсина чрез рентгенова дифракция. Именно това постижение я прави сетовна личност. Рентгеновата кристалография става широко използван инструмент и е от решаващо значение за по-късното определяне на структурата на много биологични молекули.

Любопитен факт разкрива, че Дороти Ходжкин е идвала в България няколко пъти, предимно във връзка с конференции, свързани с Пъгуошкото движение за мир и разбирателство между народите. Дороти умира на 29 юли 1994г. на 84 години.

Водещи

Най-четени