Какво никога не трябва да поръчвате в ресторант 11.11 | 11:45
Съветите на Alexander Vlog
В днешното забързано всекидневие е много по-лесно да посетим ресторант, отколкото да се трудим да приготвим вечеря у дома. Това обаче не винаги е най-правилното решение, особено когато не сме наясно какъв е подходът към храната в масовите заведения. Често можем да попаднем на лошо приготвени ястия и използване на некачествени продукти в следствие, на което можем да останем силно разочаровани и дори да получим хранително натравяне.
По този повод се срещнахме с кулинарния критик Александър Николов, който да ни просвети подробно по темата за храната в заведенията. Той е познат на широката общественост под псевдонима Alexander Vlog и снима видеа в платформата TikTok, където дава своето откровено мнение за различни заведения в страната, а дори и извън нея. Александър се радва на близо 50 хил. последователи в социалната мрежа и влияе на хиляди потребители в избора им на ресторант, в който да обядват, вечерят или да посетят за скъп семеен повод.
Имайки предвид големия му опит с храненето навън решихме да го попитаме кои са храните, които никога не трябва да си поръчваме в заведение. Ето какво ни отговори той:
Бланширани картофи
Когато посещавате заведение за първи път винаги попитайте сервитьора дали предлаганите от тях картофи са пресни или бланширани. Александър не би препоръчал вторите, защото те представляват полуфабрикат, лишен от всякакви вкусови качества. Обработените предварително картофки обикновено са сухи и не носят никаква наслада. Това се случва, защото този тип храни винаги се съхраняват дълбоко замразени във фризер, а при поръчка се изваждат на момента и директно се поставят във фритюрника. По този начин картофът остава безвкусен и лисва така предпочитаната хрупкавост.
Пилешки хапки с корнфлейкс
Тази предпочитана от много българи, включително и деца храна се оказва доста неподходяща за консумация. Александър ни съветва да избягваме тези пилешки хапки, защото те отново са замразени с неясен срок на годност и обикновено ни ги сервират доста твърди. Освен, че подобна храна е безлична и ще ви разочарова, може и да ви принуди да се разделите с парче от някой свой зъб.
Морски дарове
Тук Александър прави важно уточнение - ресторантите, които са специализирани в предлагането на морски дарове (особено тези на морето) не би трябвало да ви притесняват по никакъв начин, защото храната там е прясна и не крие рискове. За разлика от тях, обикновените заведения с много дълги менюта също предлагат морска храна, която обаче обикновено не е прясна и е дълбоко замразена, тъй като се поръчва рядко. Никога не си поръчвайте скариди, миди или други морски деликатеси от такива ресторанти, защото има голяма вероятност те да са стари и да получите хранително натравяне.
Вижте цялото интервю на Jenite.bg
Водещи
-
Какво ни чака по плажовете тази година?
Министърът на туризма Евтим Милошев обсъди най-горещите теми за сектора в навечерието на...
27.04 | 13:00
-
Какво се слага на масата на Лазаровден?
27.04 | 12:40
-
Проф. Кантарджиев: При съмнение за заразено дете с коклюш, веднага бих дал антибиотик
По думите му дали бебетата ще се имунизират на месец и половина или на два месеца, няма кой...
27.04 | 12:00
Най-четени
-
Празнуваме Лазаровден!
Вижте какви са поверията и какво не бива да се прави на празника
27.04 | 09:00
-
Fitch Ratings даде положителна прогноза за България
Неблагоприятни политически развития обаче биха могли да утежнят изпълнението на реформите
27.04 | 11:00
-
Появи се част от секретния документ, който можеше да сложи край на войната в Украйна
Той беше публикуван от Die Welt
27.04 | 10:40