Какво никога не трябва да поръчвате в ресторант 11.11 | 11:45
Съветите на Alexander Vlog
В днешното забързано всекидневие е много по-лесно да посетим ресторант, отколкото да се трудим да приготвим вечеря у дома. Това обаче не винаги е най-правилното решение, особено когато не сме наясно какъв е подходът към храната в масовите заведения. Често можем да попаднем на лошо приготвени ястия и използване на некачествени продукти в следствие, на което можем да останем силно разочаровани и дори да получим хранително натравяне.
По този повод се срещнахме с кулинарния критик Александър Николов, който да ни просвети подробно по темата за храната в заведенията. Той е познат на широката общественост под псевдонима Alexander Vlog и снима видеа в платформата TikTok, където дава своето откровено мнение за различни заведения в страната, а дори и извън нея. Александър се радва на близо 50 хил. последователи в социалната мрежа и влияе на хиляди потребители в избора им на ресторант, в който да обядват, вечерят или да посетят за скъп семеен повод.
Имайки предвид големия му опит с храненето навън решихме да го попитаме кои са храните, които никога не трябва да си поръчваме в заведение. Ето какво ни отговори той:
Бланширани картофи
Когато посещавате заведение за първи път винаги попитайте сервитьора дали предлаганите от тях картофи са пресни или бланширани. Александър не би препоръчал вторите, защото те представляват полуфабрикат, лишен от всякакви вкусови качества. Обработените предварително картофки обикновено са сухи и не носят никаква наслада. Това се случва, защото този тип храни винаги се съхраняват дълбоко замразени във фризер, а при поръчка се изваждат на момента и директно се поставят във фритюрника. По този начин картофът остава безвкусен и лисва така предпочитаната хрупкавост.
Пилешки хапки с корнфлейкс
Тази предпочитана от много българи, включително и деца храна се оказва доста неподходяща за консумация. Александър ни съветва да избягваме тези пилешки хапки, защото те отново са замразени с неясен срок на годност и обикновено ни ги сервират доста твърди. Освен, че подобна храна е безлична и ще ви разочарова, може и да ви принуди да се разделите с парче от някой свой зъб.
Морски дарове
Тук Александър прави важно уточнение - ресторантите, които са специализирани в предлагането на морски дарове (особено тези на морето) не би трябвало да ви притесняват по никакъв начин, защото храната там е прясна и не крие рискове. За разлика от тях, обикновените заведения с много дълги менюта също предлагат морска храна, която обаче обикновено не е прясна и е дълбоко замразена, тъй като се поръчва рядко. Никога не си поръчвайте скариди, миди или други морски деликатеси от такива ресторанти, защото има голяма вероятност те да са стари и да получите хранително натравяне.

Вижте цялото интервю на Jenite.bg
Водещи
-
Интензивен е трафикът в цялата страна днес, а започва и влошаване на времето
Полицията извади допълнителни екипи на терен
24.12 | 17:59
-
Над 2,4 милиарда деца в 195 държави: Дядо Коледа скоро ще донесе първите подаръци
Според NORAD Дядо Коледа официално е започнал своето пътешествие около света. Първата му...
24.12 | 17:40
-
Зимни условия и празничен трафик: АПИ с важни указания към шофьорите
Ограничението не се отнася за превозните средства, извършващи обществен превоз на пътници.
24.12 | 17:20
-
Изграждат станции за зареждане на електромобили по „Тракия“
Срокът за завършване на проектите е между 12 и 30 месеца
24.12 | 17:00
Най-четени
-
Най-вкусните джинджифилови сладки
А за да останат меки, има един таен трик - резенче ябълка в кутията, в която ще ги съхранявате
24.12 | 11:59
-
Какво да присъства на трапезата на Бъдни вечер
Насладете се на коледната магия като разгледате тези чудни ястия:
24.12 | 10:16
-
Мъж внесе спестяванията си в банка в Горна Оряховица и предизвика пожар: По банкнотите имало нафталин
При пожар в банков клон в Горна Оряховица са изгорели 30 000 лева
24.12 | 13:00
-
"Спиритис България": Поколението Gen Z почти не консумира спиртни напитки
За младите хора алкохолът не е част от социалния ритуал, както при по-възрастните
24.12 | 12:45